НОВИНИ


Най-много пушачи в Европа има в България, в Турция пушат най-много в света

3 11597 21.01.2024
Най-много пушачи в Европа има в България, в Турция пушат най-много в света
личен архив

Турция се очертава като водеща нация в световен мащаб по най-голям брой изпушени цигари, спечелвайки обезпокоителното отличие със 17,1 цигари на глава от населението на ден, според доклад на Евростат.


България е страната с най-голям дял пушачи от населението (29%) сред европейските страни.
Турция е следвана от съседна Гърция с 15,7 цигари и Израел с 15,5. На четвърто и пето място остават Япония с 15,5 и Австрия с 15,4, съобщи в. "Хюриет".


Междувременно в доклада „План за контрол на тютюнопушенето 2018-2023 г.“ се казва, че поне един от всеки четирима души от общото население на възраст 15 и повече години в Турция пуши. Според това съотношение близо 20 милиона души в страната са редовни пушачи.


Според Евростат страната с най-голям дял пушачи от населението сред европейските страни е България с 29%. В Турция, която е на второ място, 27,3% от населението пуши. Средната величина за Европейския съюз е 18,4%.
Тази отрезвяваща статистика хвърля светлина върху широко разпространената култура на тютюнопушене в Турция и подчертава значението на насърчаването на по-здравословен начин на живот в обществото.
Около 2 милиарда души по света са пристрастени към цигарите и другите тютюневи изделия. Докато тенденциите показват, че тютюнопушенето намалява в световен мащаб, електронните цигари, рекламирани като алтернатива, се увеличават, особено сред хората на по-млада възраст.


Експертите предупреждават, че химикалите в електронните цигари са поне толкова вредни, колкото тези в цигарения дим, и съветват да се откажете изцяло, вместо да търсите различни методи за спиране на пушенето.


Вследствие на това Световната здравна организация (СЗО) призова за спешни действия за контролиране на употребата на електронни цигари, за да се сведе до минимум вредата за общественото здраве.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама