НОВИНИ


Цветелина Пенкова: В Европейския парламент защитих и отстоявам националния интерес, интересите на българската енергетика и индустрия

3 4035 21.01.2024
Цветелина Пенкова: В Европейския парламент защитих и отстоявам националния интерес, интересите на българската енергетика и индустрия

„Последните пет години от мандата на Европейския парламент ясно показаха, че институцията може да взима бързи решения в ситуации на криза, които разрешават проблемите. Трябва да се открои каква е ролята на България в определяне на някои от европейските политики. Често, говорейки си по тези теми, у нас има усещане, че едва ли не Брюксел ни налага някакви правила и ние трябва да ги спазваме.


Не, напротив. Ние участваме в изграждането и изготвянето на тези правила и според мен вече наистина е крайно време да дадем една ясна оценка и представа на българските граждани защо и как, каква роля играем  в определянето на тези политики.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова в предаването „Неделя 150“ на БНР.

 

Като успех тя посочи българското участие в преговорите ядрената енергетика да бъде призната за стратегическа и устойчива енергия за бъдещето на Европа. „Това е един от примерите, когато България изигра ключова роля в определянето на някои европейски политики в дългосрочен план. Въпросът е как Зелената стелка  ще бъде приложена по най-адекватния начин така, че да гарантираме достъпни цени на хората, да гарантираме плавен преход и да подсигурим производството на голяма част от тези компоненти, които са нужни за ядрената енергетика, за възобновяемите източници на енергия, да върнем тези производства в рамките на Европа.

 

Това ще бъдат основните политики оттук нататък през следващия мандат- реиндустриализацията на Европа и свързаност на енергийната и електропреносната мрежа“, коментира евродепутатът.

 

„Политиките на Европа трябва да достигат  по-ясно до всеки един от гражданите в Европейския съюз. Защото ако не го  направим, няма как да убедим хората, че те трябва да отидат и да гласуват“, каза Пенкова. Тя даде като пример, че България е шести износител в рамките на Европейския съюз на цветни метали. 14% от меда идва от България, 4% от цинка, от 8% оловото.

 

„Това са ключови метали, които са необходими за производството на компоненти за енергийния и индустриален преход на Европа. Проблемът е, че на континента няма достатъчно гласност, че България има този принос и че ние можем да изиграем ключова роля в този преход“, добави тя. Като друг проблем очерта, че ако ние сме само износител на суровини, компонентите с висока добавена стойност не се произвеждат в нашата икономика и нямат възвръщаемост за България, което не е правилният подход.

 

„ Това, което трябва да се направи, е да се очертаят силните страни на всяка една държава- какви суровини има, къде ние можем да помогнем и къде можем да изиграем ключова роля в рамките на всички тези големи европейски политики. Затова аз планирам в края на мандата,  през март да направя една голяма конференция в Брюксел, на която да представим българската индустрия, българския енергиен сектор на нашите европейски партньори, за да е ясно каква роля ние можем да изиграем и по какъв начин активно да се включим в тези процеси“, акцентира Цветелина Пенкова.

 

Евродепутатът очерта като много важна задача всички български евродепутати да отчетат какво са свършили: „Аз считам, че през последните пет години с екипа ми сме положили изключително много усилия и съумяхме да защитим голяма част от интересите на български енергиен сектор, на индустрията. Успяхме да защитим националния интерес и той намери място и проявление в европейските политики.“

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама