НОВИНИ


Великобритания доказва пред ООН, че Пхенян помага на Русия с ракети

11 4366 22.01.2024
Великобритания доказва пред ООН, че Пхенян помага на Русия с ракети

Сателитни снимки доказват доставки от КНДР за Русия. Те са предоставени на Организацията на обединените нации от Великобритания. ООН се опитва да даде тласък на официално разследване на оръжейни сделки между Москва и Пхенян в нарушение на международните санкции.


Доставяла ли е Северна Корея балистични ракети на Русия? Въпросът изникна, след като такава информация предоставиха първо от САЩ, а после прокуратурата в Украйна съобщи, че е открила следи от севернокорейски ракети на фронта. Такива оръжейни сделки между Москва и Пхенян не се изключват, след като миналата година Владимир Путин се срещна с Ким Чен-ун в Далечния изток на Русия и двамата лидери се разбраха да си сътрудничат. В срещи влязоха и военните министри на двете държави. 



Двустранните им отношения изглежда се разширяват. Путин се срещна с външния министър на Северна Корея Чое Сон-хуей в Кремъл тази седмица по време на рядко петдневно посещение на високопоставения представител на Пхенян, пишат от британския вестник "Гардиън". 


Сателитните снимки от потенциалните доставки са всъщност част от все още непубликуван доклад на военното разузнаване на Великобритания, предоставени на "Гардиън". Те са направени между септември и декември миналата година и показват три руски кораба в пристанище пристанището Наджин в Северна Корея. Всъщност тези три кораба бяха поставени под санкции от правителството на САЩ през 2022 г. заради връзките им с транспортната компания на руското министерство на отбраната, участвала в анексирането на Крим от Русия през 2014 г. 


Не е ясно какво точно е имало в тези контейнери. Никой не може да потвърди, дали в действителност става дума за доставка на балистични ракети. Но подозренията са логични, след съобщенията на САЩ и данните на украинската прокуратура. Докладът на британското военно разузнаване и данните на САЩ вече са в ООН. Очаква се следващият месец да бъде публикуван първия окончателен доклад.


Използването на севернокорейски оръжия от Русия в Украйна е нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, посочват обаче дипломати. Това подкопава международните усилия за предотвратяване на разпространението на ядрени оръжия и разкрива колко отчаяна е станала Русия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама