НОВИНИ


Вземат мерки срещу неравенствата в заплатите на администрацията

5 4276 22.01.2024
Вземат мерки срещу неравенствата в заплатите на администрацията
Ще има промени в заплатите

До края на февруари се очаква да бъде готов проектът на правителствено постановление за начина, по който ще се компенсират неравенствата в заплащането в различните структури на администрацията.Това каза за БНР председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ Валентина Васильонова. По този механизъм със задна дата от 1-и януари 2024 година ще бъдат разпределени предвидените в държавния бюджет близо 268 милиона лева за преодоляване на диспропорциите в заплатите:


"Методиката, която в момента разработва Министерски съвет, има за цел да изравни и да направи по-справедливи възнагражденията на работещите в структурите на различните системи, публична администрация, така че да се достигнат нормални нива на възнаграждения. Самата методика включва събиране на информация за основните месечни трудови възнаграждения на всички работещи в администрацията, в тези системи, по длъжности".


Представители на ръководството на КНСБ заедно с лидерите на синдикални федерации започнаха срещи с администрацията на Министерския съвет във връзка с проекта на постановлението. От КНСБ предупредиха, че на редица места има готовност за протести, ако заплатите не бъдат повишени. Васильонова уточни:
"Най-важното е, че в това постановление изрично ще бъдат казани – примерно парите за градушките са толкова и са за достигане на такива нива на възнаграждения, за еди коя си агенция – толкова и отиват направо там".


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама