НОВИНИ


Съдът разреши на прокуратурата да издаде Европейска заповед за арест за Цветан Василев

16 4190 22.01.2024
Съдът разреши на прокуратурата да издаде Европейска заповед за арест за Цветан Василев
личен архив

Софийският градски съд разреши на прокуратурата да издаде Европейска заповед за арест за подсъдимия Цветан Василев. Решението е въз основа искане на държавното обвинение.


Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване в тридневен срок.

 

Заповедта за арест за Цветан Василев, разрешена от съда, е за две престъпления по Наказателния кодекс, пране на пари. Съдът прие, че няма реалност опасност Василев да извърши престъпление, но има възможност да се укрие. Освен това той е обвинен в тежки умишлени престъпления, които се наказват с лишаване от свобода от 5 до 15 г.

През юли 2014 г. бизнесменът Цветан Василев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Впоследствие той е обвинен за над 100 престъпления. На Василев са му повдигнати обвинения задочно, тъй като се намира в Сърбия. На 28 юли по отношение на него е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система /ШИС/.

 

Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на "Интерпол". Заради промени в законодателството се налага сега прокуратурата да поиска от съда разрешение за издаване на ЕЗА за Василев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама