НОВИНИ


Управляващото мнозинство отнема председателството на "Възраждане" върху Комисията за контрол на службите

24 4527 22.01.2024
Управляващото мнозинство отнема председателството на
БГНЕС

Предложение с вносители лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на ПП-ДБ Кипир Петков, председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, и ген. Атанас Атанасов отнема председателството на "Възраждане" върху Комисията за контрол над службите за сигурност.


Това сочи проект на решение за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, публикуван на интернет страницата на парламента.

 

Припомняме, че казусът с избора на депутата Николай Дренчев от "Възраждане" за председател на комисията предизвика остър дебат в публичното пространство. Самият Пеевски в петък миналата седмица поиска председателството на проруската партия да бъде отнето под претекст, че е застрашена националната сигурност.

Иначе председателството досега се осъществява на ротационен принцип. С проекта на решение лидерите на управляващите политически сили предлагат този ротационен принцип да отпадне. В мотивите си те посочват, че комисията "не провежда редовно своите заседания, не внася доклади по отчети и законопроекти, а често е и бойкотирана", според тях умишлено, за да не може да приема решения.

 

Предлага се Народното събрание да определи със свое решение постоянен председател и членове на комисията.

 

Проектът на решение вероятно ще бъде гласуван в пленарна зала още в началото на пленарната седмица в сряда.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама