НОВИНИ


ISW: Москва все още иска смяна на властта в суверенна Украйна

12 4210 23.01.2024
ISW: Москва все още иска смяна на властта в суверенна Украйна
Лавров и Путин ЕПА/БГНЕС

Русия продължава да използва позицията си в Съвета за сигурност на ООН за пропаганда. Руският външен министър Сергей Лавров по време на срещата, която свика на 22 януари обвини Запада за липсата на преговори. По думите му, Русия винаги е била готова за преговори. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната за ситуацията на фронта в Украйна.


Лавров обаче поясни, че Русия се интересува само от преговори, които водят до отстраняване на сегашното украинско правителство от власт. С това потвърди, че Москва все още се стреми към смяна на режима в Украйна.

 

Лавров продължи да отрича независимостта и суверенитета на Украйна, като твърди, че украинският народ няма интереси във войната срещу Русия и че Западът е тласнал Украйна да продължи войната.

 

Лавров посъветва Запада да разбере, че мирната формула на украинския президент Володимир Зеленски е път към нищото и колкото по-скоро осъзнае това, толкова по-добре ще бъде - както за Украйна, така и за Запада.Лавров също така заяви, че ако Украйна спре да се бие, стотици хиляди украински животи ще бъдат спасени. По-рано Лавров направи подобни коментари, като предположи, че Кремъл вярва, че Русия ще може да окупира повече територии, докато войната продължава и че този ход на войната все повече ще отслаби преговорната позиция на Украйна.

 

Лавров отхвърли отговорността на Русия за опасенията, че може да атакува НАТО в бъдеще, като игнорира неотдавнашните официални изявления на Кремъл, които предизвикаха тези страхове. По думите му, Западът насърчава идеята, че Русия ще атакува балтийските държави, Полша и Финландия в бъдеще като начин за изнудване за пари от западните държави за Украйна.


Представители на Кремъл, включително руският президент Владимир Путин, обаче поддържат последователна заплашителна реторика, насочена срещу държавите-членки на НАТО. Свързаните с Кремъл изглежда се опитват да посеят нестабилност и да поставят информационни условия за възможни бъдещи агресивни руски действия срещу членове на НАТО и други постове - Съветски държави.

 

Лавров също обвини украинските сили за извършването на удари по окупираната от Русия територия в Украйна, която Кремъл използва, за да подкрепи руските оправдания за своята завоевателна война в Украйна. Лавров наскоро заяви, че украинските сили използват доставени от Запада оръжия, за да нанасят удари по цивилни цели, включително при предполагаеми удари срещу окупирания град Донецк на 21 януари например.Руски източници, включително руското Министерство на външните работи (МВнР), направиха подобни твърдения на 21 януари.

 

New York Times съобщи на 21 януари, че не може независимо да потвърди участниците зад удара по град Донецк, а пресслужбата на украинската Таврийска група сили заяви на 21 януари, че силите под контрола на Таврийската група сили са направили не провеждат стачките.

 

Лавров също се опита да омаловажи различните военни престъпления срещу човечеството, които руските окупационни сили и окупационните администратори извършват в Украйна, твърдейки, че украинци и руснаци живеят в мир и хармония в окупирания Крим и други окупирани от Русия украински територии.

 

ISW рутинно документира как руските сили и окупационните администрации участват в мащабни кампании за етническо прочистване; насилствено и незаконно депортират украинци, включително деца, в Русия; и систематично работят за елиминирането на украинския език, култура, история и етническа принадлежност в районите, които руските сили окупират.

 

ISW по-рано оцени, че Русия има за цел да се възползва от постоянното място на Русия в Съвета за сигурност на ООН и правото на вето.

 

Искането на Русия вероятно е опит да се убедят международните партньори на Украйна да спрат изпращане на оръжия в Украйна.
Полският премиер Доналд Туск посети Киев на 22 януари и обяви нов полски отбранителен пакет за Украйна.

 

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Туск за новия полски отбранителен пакет и отбеляза, че двамата са обсъдили възможностите за бъдещо производство на оръжия.

 

Зеленски заяви, че пакетът включва полски заем за оръжия, но не уточни допълнителни подробности като общата му стойност.

 

По-късно Туск заяви, че Полша се е присъединила към декларацията на Г-7 за подкрепа за Украйна и отбеляза, че ще назначи комисар, който да наблюдава участието в усилията за възстановяване на Украйна.

 

Кадри, за които се твърди, че показват свада между руски войник и чеченските сили на "Ахмат-Восток" в окупирания Мелитопол, Запорожка област, отново предизвикаха критики към чеченските сили за липсата на принос към руските военни операции в Украйна. Те показват как командирът на чеченския батальон "Ахмат-Восток" Ваха Хамбулатов и друг персонал от батальон "Ахмат-Восток" заплашват да убият руски войник на контролно-пропускателен пункт в окупирания Мелитопол, след като руският войник заяви, че Хамбулатов има невалидни документи за самоличност.
Руски блогъри критикуваха чеченския личен състав, че има твърде чисти униформи и коли, а получава същата държавна заплата и социални помощи като фронтовите руски въздушнодесантни сили.

 

Руски блогър твърди, че това е петата свада между руски и чеченски военни в тиловите райони.

 

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров рутинно се опитва да спечели благоразположението на Кремъл и да популяризира вътрешната си власт, като подчертава приноса на Чечня във войната в Украйна, а продължаващите критики срещу чеченските сили в Украйна може да намалят влиянието, което Кадиров е придобил чрез тези усилия.

 

Разследване на руски опозиционни медии предполага, че руските елити може да са приели вътрешните последици от войната на Русия в Украйна. Руското опозиционно издание Verstka, цитирайки неназовани източници сред руските елити, съобщи, че руските елити все повече се оплакват, че почивките в Русия и в чужбина в приятелски страни стават по-скъпи.

 

Много са тези, които искат бърз край на войната, при условие че Украйна признае незаконното анексиране от Русия на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области. Елитите искат Русия да свърши Украйна, за да може Русия да планира ново бъдеще, изолирано от Европа. Руски официални лица и участници в информационното пространство се опитват да оправдаят войната в Украйна, като представят погрешно указа, който украинският президент Володимир Зеленски подписа на 22 януари относно дискриминацията срещу етническите украинци в Русия. Документът, озаглавен "За териториите на Руската федерация, исторически населени с украинци", посочва, че Русия систематично е потискала и продължава да потиска украинците, живеещи в Русия и подкопаващи националната им идентичност. Включително в земи, исторически населени с етнически украинци в съвременен руски Краснодарски край и Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска и Ростовска области.

 

Указът инструктира украинския кабинет на министрите да разработи план за действие за запазване на украинската национална идентичност в Русия, документиране на историята на руското потисничество на нейните украински общности, противодействие на дезинформацията за историята на украинците в Русия и разпространение на материали за украинските национални държавни образувания в различни исторически периоди.

 

Той не установява никакви териториални искания към Русия, както избрани руски ултранационалисти лъжливо твърдят. Губернаторът на Курска област Роман Старовойт нарече указа грубо изопачаване на историята. Твърди, че той показва, че руският президент Владимир Путин е бил прав да нахлуе в Украйна.

 
Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев отговори на указа, като заяви, че етническите украинци са етнически руснаци. Медведев също така заяви, че "Малоросия" (Малорусия) е част от Русия - псевдоисторическа тема за разговори в Кремъл, на която руски официални лица рутинно се позовават, за да отрекат украинската териториална цялост и суверенитет.Партньорите на Украйна продължават да подготвят пакети за военна помощ и да засилват отбранителното производство за Украйна. Wall Street Journal (WSJ) съобщи на 21 януари, че Европейският съюз (ЕС) разработва нов план за предоставяне на Украйна на десетки милиарди долари военна помощ и че 22 милиарда евро от тази помощ ще бъдат изпратени обратно в страните-членки на ЕС.

 

WSJ също съобщи, че НАТО планира да обяви нова инвестиция в производството на артилерийски боеприпаси на 23 януари.

 

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви на 22 януари, че Белгия ще предостави военна помощ на стойност 611 милиона евро на Украйна през 2024 г. и че Белгия е поела дългосрочен ангажимент да помогне за модернизирането на украинската армия.

 

Високопоставени руски служители продължават да представят лъжливо Украйна като пешка на Запада, на която липсва посредничество. Директорът на Руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин невярно заяви на 22 януари, че САЩ се опитват да превърнат Украйна във васална държава и че САЩ изнудват украинския президент Володимир Зеленски да направи персонални промени на ниво кабинет, които уж са в полза на Запада.

 
Руски официални лица и рупори на Кремъл допълнително засилиха усилията си да представят погрешно френската подкрепа за Украйна като ескалираща, за да ограничат текущата и бъдещата френска помощ за Украйна. Ръководителят на комисията по международни отношения на Държавната дума на Русия Леонид Слуцки обяви, че Думата е внесла проектопризив към Националното събрание на Франция за започване на разследване на руските твърдения за "френски наемници", воюващи за Украйна.Слуцки заяви, че Държавната дума ще разгледа жалбата на 24 януари.

 

Лидерът на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви по руския държавен телевизионен канал "Россия-24", че Франция нарушава собствените си закони, като не признава, че "френските наемници" се бият в Украйна.

 

Руското министерство на външните работи (МВнР) преди това привика френския посланик в Русия Пиер Леви заради тези обвинения на 19 януари.

Говорителят на руското МВнР Мария Захарова обвини френския външен министър Стефан Сежурне на 22 януари в безразличие и непрофесионализъм в отговор на опровержението на френското МВнР от 18 януари за "френски наемници", действащи в Украйна.

 

Френското МВнР определи руските обвинения като "поредната непохватна руска манипулация.

 
Прокремълски актьор засилва информационните атаки срещу арменския премиер Никол Пашинян, за да накаже Армения за това, че наскоро се дистанцира от руското влияние. Известен блогър, свързан с Кремъл, разшири твърдението на 22 януари, описвайки Пашинян като целенасочено унищожаващ арменската армия и арменската държава.Блогърът също така твърди, че Азербайджан е поискал списък с минни полета по азербайджанско-арменската граница и че това искане създава прецедент за по-нататъшни искания на Азербайджан към арменската армия.

 

Привидно противоречивите характеристики на блогъра на Пашинян като едновременно злоупотребяващ с власт и слаб срещу Азербайджан вероятно целят да го представят като неспособен държавен глава и да го накажат за неговата все по-антируска политика.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама