НОВИНИ


Мехран Давари е освободен от Бусманци, остава в България /видео/

1 4488 23.01.2024
Мехран Давари е освободен от Бусманци, остава в България /видео/
Мехран Давари Facebook

Иранецът Мехран Давари е освободен от центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, където беше вкаран на 11 януари.


Това става ясно от пост на Давари във Facebook, в който той благодари на всички, които го подкрепят в желанието му да остане в България.

 

„Не знам как да ви благодаря, освен да ви целувам ръцете. Благодарен съм за подкрепата от миналата седмица насам. Ето защо не искам да напусна България“, казва Мехран.



Мъжът живее от 13 г. в България, но властите не му дават статут, без яснота защо му отказват.

 

Преди 13 години Мехран Давари бяга от Иран в България в опит да се спаси от политически репресии в родината си заради участие в протест срещу тогавашния кандидат за президент. Преди няколко години приема християнството и името Стефан.

 

Приятели на иранеца започнаха кампания срещу намерението той да бъде депортиран обратно в Иран, където може да го екзекутират.


„Той е част от нашата рок група. Този човек няма нито един административен  акт, този човек никога не е бил в тежест на системата“, казва пред bTV неговият приятел Красимир Петров.


Център за правна помощ "Глас в България" организира петиция с искане за закрила на Мехран Давари от Иран, който от 13 години живее в България. Той бе задържан и отведен в бежанския лагер в Бусманци, като има опасност да бъде депортиран, а ако това се случи да го екзекутират, алармираха пред ФрогНюз приятели на Мехран в България.
 

Ето какво още разказаха те след задържането му:

 

"Мехран Нахаи Давари е кръстен и получава българското име Стефан. Той напуска Иран в следствие на множество арести, побои и психически тормоз от страна на иранската полиция. В момента, в който се предава на българската полиция Мехран решава, че това е неговият дом и мястото, на което иска да остарее".



"След 3 месеца престой в Бусманци, Мехран излиза с научени над 300 думи на български език, решен да се впише и заживее в България. Работил е в много български градове познава ни, знае езика ни и често спорим на тема българска история".

 

"В едно от многото си видеа той казва, че "Човек не избира къде да се роди, но може да избере къде да живее".

 

ФрогНюз

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама