НОВИНИ


"Защо съм го облякъл в жълто-син пуловер? Така съм решил". Илюстрацията върху "Аз съм българче" е от 2006 г.

19 5735 23.01.2024
Борис Стоилов

"Книгата е издадена през 2006 г. и няма общо с войната в Украйна". Това заяви авторът на илюстрацията на книгата "Аз съм българче" Борис Стоилов.


Вчера се появиха публикации в социалните мрежи, според които върху корицата на сборник с родолюбиви стихотворения на Иван Вазов със заглавие "Аз съм българче" има илюстрация на момче, което е украинче, тъй като е облечено с пуловер в цветовете на украинското знаме - синьо и жълто. Момчето развява българско знаме.



Преди това пък се появиха дезиформационни съобщения, че стихотворението “Аз съм българче” на Иван Вазов ще бъде премахнато от учебниците. След като стана пределно ясно, че това е фалшива информация, бе даден нов тласък на фалшивата новина - този пък като критики към корицата. 

 

"Книгата е преиздадена няколко пъти. Никога не са ме подозирали в проукраински настроения. Защо съм го облякъл в жълто-син пуловер? Така съм решил. Аз държа ли сметка на хората как са облечени. Синовете ми бяха около мен тогава и имаха такива дрехи, преди 18 години, затова така съм го облякъл", споделя авторът на илюстрацията в ефира на NOVA.



"Това, което преживях, всичко, което прочетох в социалните мрежи ми се отрази и на мен и на семейството ми", каза още той. 

 

Всъщност корицата е променяна и бдителна гражданка прави свое разследване, с което установява, че през 2002 г. детето е с бяла блуза, а след това цветовете са променени на синьо и жълто. 

 

Дезинформацията обаче не проверява фактите - за нея те нямат значение. Единственото, което има значение, е да бъдат предизвикаи емоциите ни, да реагираме по определен начин, който не е в наш интерес, но е в интерес на дизинформатора. Така че бъдете внимателни и мнителни, когато четете информация и тя ви ядосва - голям процент е вероятността да няма нищо общо с истината. И за да се каже - в конкретния случай какво лошо би имало детето от корицата да е облечено в тези цветове, съвпадащи с украинските? 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама