НОВИНИ


"Защо съм го облякъл в жълто-син пуловер? Така съм решил". Илюстрацията върху "Аз съм българче" е от 2006 г.

19 5310 23.01.2024
Борис Стоилов

"Книгата е издадена през 2006 г. и няма общо с войната в Украйна". Това заяви авторът на илюстрацията на книгата "Аз съм българче" Борис Стоилов.


Вчера се появиха публикации в социалните мрежи, според които върху корицата на сборник с родолюбиви стихотворения на Иван Вазов със заглавие "Аз съм българче" има илюстрация на момче, което е украинче, тъй като е облечено с пуловер в цветовете на украинското знаме - синьо и жълто. Момчето развява българско знаме.Преди това пък се появиха дезиформационни съобщения, че стихотворението “Аз съм българче” на Иван Вазов ще бъде премахнато от учебниците. След като стана пределно ясно, че това е фалшива информация, бе даден нов тласък на фалшивата новина - този пък като критики към корицата. 

 

"Книгата е преиздадена няколко пъти. Никога не са ме подозирали в проукраински настроения. Защо съм го облякъл в жълто-син пуловер? Така съм решил. Аз държа ли сметка на хората как са облечени. Синовете ми бяха около мен тогава и имаха такива дрехи, преди 18 години, затова така съм го облякъл", споделя авторът на илюстрацията в ефира на NOVA."Това, което преживях, всичко, което прочетох в социалните мрежи ми се отрази и на мен и на семейството ми", каза още той. 

 

Всъщност корицата е променяна и бдителна гражданка прави свое разследване, с което установява, че през 2002 г. детето е с бяла блуза, а след това цветовете са променени на синьо и жълто. 

 

Дезинформацията обаче не проверява фактите - за нея те нямат значение. Единственото, което има значение, е да бъдат предизвикаи емоциите ни, да реагираме по определен начин, който не е в наш интерес, но е в интерес на дизинформатора. Така че бъдете внимателни и мнителни, когато четете информация и тя ви ядосва - голям процент е вероятността да няма нищо общо с истината. И за да се каже - в конкретния случай какво лошо би имало детето от корицата да е облечено в тези цветове, съвпадащи с украинските? 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама