НОВИНИ


Петър Витанов: Думите на Корнелия Нинова за оръжието за Украйна бяха възмутителни

9 4254 23.01.2024
Петър Витанов: Думите на Корнелия Нинова за оръжието за Украйна бяха възмутителни
Петър Витанов

С позициите си българските евродепутати от БСП си навличаха често гнева на своите колеги-социалисти в Европа. Така Петър Витанов ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент коментира обвиненията на Корнелия Нинова, която каза вчера пред БТВ: „Nашите евродепутати са послушковци и правят каквото им каже Европа“. 


„Всеки има право на мнение. Разбира се, че ние евродепутатите, не сме „послушковци“. Послушковци са тези, които останаха около нея. С позициите си много често сме си навличали гнева на партньорите от нашето политическото семейство“, коментира Петър Витанов. 

 

Витанов обясни и защо той и евродепутатите Сергей Станишев, Иво Христов и Елена Йончева излязоха с декларация, с която посочиха, че Корнелия Нинова прави неверни внушения. 

 

„Това, което беше възмутително бяха вчерашните думи, свързани с предоставянето на оръжие. Върха на цинизма е икономическият министър в едно правителство, което се хвалеше, че е предоставяло въоържение, в чийто мандат износът към страни, намиращи се съвсем близо до Украйна, бележеше рекорден ръст, да сочи с пръст тези, които многократно сме подчертавали, че решение с оръжие на този военен конфликт не може да има. И с гласуването си в Европейския парламент сме го доказвали“, добави Витанов. 

 

„Още след контраофанзивата беше ясно, включително тук в Европейския парламент, че военно решение не може да бъде постигнато. Две години по-късно не сме се приближили към мира. Затова в момента се правят и редица инициативи, включително произтичащи от европейски лидери, за търсене на политическо решение на този конфликт“, каза още евродепутатът. 

 

Петър Витанов е категоричен, че няма амбиции за листите на БСП.

 

„Ние сме хора с достойнство. Имаме диаметрално противоположни разбирания за бъдещето на БСП. От вчерашното изявление стана ясно, че г-жа Нинова възнамерява да се явява за трети мандат начело на БСП, което означава да ликвидира партията. Хората, с които се е обградила са виртуозни подмазвачи, така че очевидно нямаме място там“, добави той. 

 

Евродепутатът коментира и изключването си преди година от БСП.

 

„Не мога да кажа дали съм част от БСП, защото де факто не съм, но де юре съм. С нашите имена ръководството отива и регистрира листите на избори. Ако питате съда, аз съм част от ръководството. А тези промени не са депозирани, защото бяхме изключени в разрез с правилата и съда не би приел това решение. И това е причината да висят в правния мир“, коментира Петър Витанов. 

 

Витанов направи и прогноза за следващите избори. 

 

„Проблемът е, че не е останала партия. Действат като марокански скакалци, структурите представляват кухи организации. Тясното ръководство разчита на носталгията на група възрастни хора, гонят по цял ден „джендъри“ и не са в състояние да привлекат млади членове и симпатизанти. С болка мога да кажа, че левите хора няма да имат за кого да гласуват“, добави той.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама