НОВИНИ


КНСБ - против таван от 12 заплати за пенсиониране на държавни служители

12 7946 23.01.2024
КНСБ - против таван от 12 заплати за пенсиониране на държавни служители

КНСБ се обяви против тавана от 12 заплати при пенсионирането на служители от държавните предприятия. Становището е по повод предложенията за промени в Закона за публичните предприятия. Според КНСБ в проектопромените ясно личат “антисиндикалните послания и директните атаки и упреци срещу процеса на колективно трудово договаряне”. 


На първо място трябва дебело да се подчертае и да се има предвид, че не е възможно да се ограничава правото на колективно трудово договаряне чрез закон, още повече, че то произтича от важни международноправни актове (конвенциите на Международната организация на труда), пренесени в българската Конституция и в Кодекса на труда. Работниците и служителите имат право, без предварително разрешение, свободно да образуват по свой избор синдикални организации. да се сдружават и да се договарят и това, което се постигне като клауза в КТД, е задължение за работодателя, както в случая с Държавно предприятие „Ръководство въздушно движение“ (ДП РВД).

 

Правото на сдружаване и правото на колективно трудово договаряне представляват ядрото на синдикализма и КНСБ категорично заявява, че няма да допусне никакви опити за дискредитиране на ролята и значението на синдикалните организации и КТД в трудовия живот на гражданите, пишат от КНСБ. В становището се обръща внимание, че предложението противоречи на основни постановки от Преамбюла на Директива (ЕС) 2022/2041 на Европейския Парламент и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз и текстовете й за насърчаване на колективното трудово договаряне. Нещо повече. Текстът влиза в противоречие и с чл.2а КТ, според който държавата насърчава социалния диалог и утвърждава колективното трудово договаряне.

 

Законопроектът е красноречив пример за ограничителен и фискален  подход, основан на изключение, а не на общата практика в страната, посочват от КНСБ. 

 

От там предлагат вместо да се създава горна граница на обезщетението поради пенсиониране на служителите по Закона за публичните предприятия, да се използва пълноценно и правилно механизмът на колективното трудово договаряне в системата на публичните предприятия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама