НОВИНИ


От утре: Грипна епидемия обявиха за Плевен

1 4235 23.01.2024
От утре: Грипна епидемия обявиха за Плевен

Област Плевен е в грипна епидемия от 24 до 31 януари, съобщи директорът на Регионална здравна инспекция д-р Илиян Минчев.


Ще бъдат въведени традиционните мерки. Преустановяват се женски и детски консултации, както и профилактични прегледи. Ще бъдат спрени плановите имунизации, както и свижданията в лечебните заведения с изключение на тежко болните пациенти. Ще бъде засилен филтърът в детските заведения, където ще има по-честа дезинфекция и проветряване на помещенията. Задължителни ще са маските за персонала и пациентите във всички лечебни заведения на територията на областта, предават от Българската национална телевизия.


Учениците остават в клас, няма да бъдат пуснати във ваканция или да учат онлайн. Причината е, че няма тревожен процент на отсъстващи. В областта отсъстващите ученици са между 8 и 12 процента, а в град Плевен – между 15 и 20 на сто, което под критичните 30 процента, обясни д-р Минчев.


Към днешна дата заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в областта е 273 на 10 000. От вчерашния ден са установени нови 33 случая на грип и ОРЗ в Плевен.


Директорът на РЗИ подчерта, че няма натоварване в белодробните отделения на болниците в Плевенско, не е натоварено и детското отделение на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Георги Странски". В аптечната мрежа са налице необходимите симптоматични средства за лечение на грип и ОРЗ.


Д-р Минчев увери, че обстановката се следи ежедневно. При необходимост ще бъдат въведени допълнителни мерки, ако ситуацията се усложни, но за момента няма данни това да се случи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама