НОВИНИ


Светът следва да се поучи от Полша: Възстановяването на демокрацията е дори по-трудно от създаването ѝ

4 4094 23.01.2024
Светът следва да се поучи от Полша: Възстановяването на демокрацията е дори по-трудно от създаването ѝ
Демонстрация на PiS, 19.01.2024 г.

След осем години на популистки хаос Доналд Туск трябва да възстанови доверието в държавата и да устои на желанието просто да обърне нещата в своя полза.


"Еволюция или революция?". Въпросът, който се задава днес в Полша, отразява дилемата, свързана с опитите за възстановяване на либералната демокрация след осем години на популистко завладяване на държавата. Трябва ли например да се наруши буквата на конкретен закон, за да се възстанови върховенството на закона като общо състояние? Полският опит ще ни каже нещо важно за бъдещето на демокрацията в държавите-членки на ЕС. Той също така предвещава предизвикателството, пред което биха могли да се изправят Съединените щати в края на второто президентство на Доналд Тръмп, ако то стане факт.Последните няколко седмици в полската политика бяха драматични, гневни и понякога странни. Двама бивши министри от досега управляващото правителство на "Право и справедливост" (PiS), осъдени за фалшифициране на документи по време на заемане на публична длъжност (Мачей Васик и Мариуш Камински), намират убежище в двореца на президента, техен партиен другар Анджей Дуда. Докато Дуда отсъства от друга среща, полицията ги арестува в двореца и ги отвежда в затвора. Президентът заявява, че те са "политически затворници", говори за "терор на правовата държава" и дори прави сравнение с Береза Картушка - печално известен концентрационен лагер в Полша през 30-те години на миналия век. PiS започва протестна демонстрация в снега, използвайки символиката на движението "Солидарност", което доведе Полша до свободата през 80-те години на миналия век. Лидерът на PiS Ярослав Качински казва, че арестуваните политици са герои, които трябва да бъдат наградени с най-високите отличия на страната. Истински трагичното и вдъхновяващо минало на Полша е рециклирано като гротескна пародия.

 

Телевизията TVP, за която се твърди, че е "обществена", и която в продължение на осем години излъчваше най-гнусната, лъжлива и обидна пропаганда в полза на управляващата партия, е поета от новото правителство. Бившият персонал е изключен, телевизията е обявена в несъстоятелност като търговско предприятие, но бързо възобновява излъчването си. Нейните новинарски предавания в нов стил са несравнимо по-безпристрастни (гледах ги), но дори един юрист, силно критичен към PiS, определя стъпките, предприети за постигането на този добър резултат, като "революционни стъпки".Различни съдилища, някои от които с явно партийнополитически съдии, незаконно назначени от правителството на PiS, си противоречат категорично. На моменти това прилича на онова, което болшевишкият революционер Леон Троцки нарича "двойна власт". Виковете стават все по-шумни, но новото коалиционно правителство, оглавявано от Доналд Туск, бивш министър-председател (от 2007 до 2014 г.) и председател на Европейския съвет (от 2014 до 2019 г.), продължава да прочиства крепостите на PiS, в които е вградена държавната власт, с това, което този страхотен политик нарече "желязна метла".

 

В тази драма се преплитат три различни нишки. Най-очевидно е, че е трудно да се възстановят институциите на либералната демокрация, изградена от нулата върху руините на системата от съветски тип след 1989 г., а след това подложена на системно разрушаване след 2015 г., когато на власт идва PiS, но страната остава член на Европейския съюз. Подобно на Виктор Орбан в Унгария, Качински полага големи усилия да запази фасадата на демократична, плуралистична и правова държава, отговаряща на стандартите на ЕС. Както се изразява друг юрист, имате така наречени съдии, които издават така наречени присъди въз основа на така наречени закони. Един потьомкински конституционализъм, ако щете.В резултат на това възстановяването на либералната демокрация е едновременно по-трудно и по-малко трудно, отколкото беше първоначалното ѝ създаване след края на комунизма през 1989 г. От външна гледна точка е по-малко трудно, защото вместо все още да е в доминирания от Кремъл Варшавски договор и Комекон, Полша е в НАТО и ЕС. ЕС не само аплодира усилията на новото правителство, но и го възнаграждава с това, което скоро може да достигне до 100 млрд. евро от фондовете на ЕС, спрени от предишното правителство заради нарушаването на върховенството на закона.

 

Вътрешно е по-трудно, защото това не е, както през 1989 г., наложена отвън еднопартийна диктатура, за която почти всички поляци - включително много от бившите комунистически властимащи - са съгласни, че трябва да бъде трансформирана чрез мирна революция. По-скоро това е изцяло домашно създадена бъркотия, забулена в по-голямата си част в закони, одобрени от демократично избрано парламентарно мнозинство.

 

Второ, става дума за хиперполяризация, фалшиви новини и истерия, които силно напомнят днешните Съединени щати. Подобно на MAGA-републиканците и левите демократи, поддръжниците на Качински и Туск живеят в различни реалности, като всеки от тях осъжда другия за нарушаване на върховенството на закона и предателство на нацията. Стабилната либерална демокрация зависи от основния обществен консенсус относно легитимността на ключови институции като парламент, президентство, независими съдилища и свободни медии. Как да пресъздадете добре функционираща либерална демокрация, когато този минимален социален консенсус не съществува?И накрая, но в никакъв случай не на последно място, е ролята на отделните хора. Качински и Туск играят водеща роля в полската политика вече четвърт век и се мразят взаимно. Качински, ярък пример за параноичния стил в политиката, се изправи пред парламентарната трибуна миг след като правителството на Туск положи клетва, и заклейми новия министър-председател като "германски агент".

 

Също толкова съдбоносен в настоящата криза е и президентът на страната. Дуда е слаб, суетен, лесно се поддава на влияние и обикновено изпълнява заповедите на Качински. Собственият му бивш научен ръководител го нарича "колеблив". Според многоуважавания първи ръководител на Върховния съд на Полша Адам Щембош, президентът, който сега призовава ЕС да спре нарушенията на конституцията от страна на новото правителство, сам е нарушил конституцията не по-малко от 13 пъти. Вместо да играе жизненоважната роля на неутрален държавен глава по време на труден политически преход, той стана още по-пристрастен, предлагайки на осъдени престъпници убежище в президентския дворец и бълвайки безсмислени хиперболи.Новото правителство твърди, че иска бързо да почисти Авгиевите обори, преди да се съсредоточи върху бъдещето на Полша. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, особено като се имат предвид значителните правомощия на Дуда за налагане на вето и забавяне. Доколкото PiS има политическа стратегия, тя вероятно е да направи така, че истеричният хаос да продължи колкото се може по-дълго, с надеждата, че избирателите ще се върнат при тях на местните избори през април или на европейските през юни. Все още има малко признаци за това; всъщност проучванията на общественото мнение сочат обратното. Но това не може да бъде изключено.

 

Освен това най-голямото предизвикателство за Туск и неговите коалиционни партньори ще бъде да устоят на изкушението просто да обърнат масата и да поставят свои партийни лоялисти вместо другите. Накратко, Полша трябва да се възстанови по-добре. До края на този парламентарен мандат, през 2027 г., обществената телевизия трябва да бъде по-солидно безпристрастна, съдилищата - по-независими, президентът - по-неоспоримо надпартиен, държавните предприятия - по-непартийни, публичната администрация и службите за сигурност - по-истински независими - не само отколкото при управлението на PiS, но и отколкото при предишните полски правителства, включително предишните правителства на Туск, преди популистите да дойдат на власт. Това е истинското изпитание, истинският труд на Херкулес.

 

Тимъти Гартън Аш, историк и политически писател, "The Guardian". Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама