НОВИНИ


Проф. Иван Данов: Енергийните изисквания към новите сгради ще повишат стойността им

0 3973 23.01.2024
Проф. Иван Данов: Енергийните изисквания към новите сгради ще повишат стойността им

Спазването на техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради без съмнение ще доведе до повишаване на строителната стойност на новите сгради, особено в по-малките населени места, където няма изградена подходяща инфраструктура - централизирано топло- и газоснабдяване. В Западна Европа, при спазване на заложените в проекта параметри и положителен тест на завършената сграда, инвеститорите получават изключително сериозна финансова компенсация за правилно вложените средства. Този факт направи прилагането на европейските изисквания, приемливи за инвеститорите там.


Това каза проф. д-р арх. Иван Данов – бивш министър на инвестиционното проектиране и член на СИНПИ, по повод влязлата в сила от началото на годината Наредба № РД-02-20-3 от 9.11.2022 г.

 

„Целта на тази наредба на МРРБ е новопостроените след 1.1.2024 г. сгради да имат близко до нулевото потребление на енергия за отопление и топла вода, охлаждане и осветление, като за това се използва минимум 55% енергия от възобновяеми източници. Тези показатели са близки до т.нар. „пасивна сграда“, обясни проф. Данов и допълни, че като технология и техника на постигането им в повечето страни на ЕС не е нещо ново и непознато. В Европа към възобновяемите източници - електрическа енергия от слънцето, вятър, падаща вода, атомна енергия, пелети, земна топлина и др., се причислява и енергията от топлоцентрали, сертифицирани за съответни качества, тоест централно отопление.

 

По думите му все още има доста неясноти, свързани с Наредбата, които са създали напрежение сред професиите, свързани с решаване на проектантските задачи и сред инвеститорите, защото изпълнението на изискванията води в повечето случаи до много сериозно повишение на цените в инвестиционния процес.

Иван Данов изтъкна и друг съществен проблем - малкия брой подготвени строителни кадри за изпълнение на подобни сгради, както и липсата на подготвен и лицензиран персонал за реализиране на идеите от тази наредбата, което изисква интердисциплинарен подход.

 

Също така, поради факта, че изчисленията, които са предвидени в Наредбата са предимно таблични, трябва да се изработи или закупи софтуер, признат на държавно ниво, който да се ползва за решаване на проблема. „Такъв има в Европа, той е достъпен и масово се ползва“, обясни професорът, който е работил в Германия, Великобритания и Франция.

 

„Новите системи за отопление и за строителство са безспорно много по-добри, но изискват подготвени хора, които да ги проектират, изпълнят, поддържат и контролират. Тези системи са чувствително по-скъпи и се разпростират в много широк ценови диапазон, тъй като обхващат не само отоплителната инсталация, а цялата сграда, от което зависи успеха на концепцията”, посочи проф. арх. Данов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама