ПОЛИТИКА


Ген. Атанасов: Радев иска да саботира работата на КС

27 5780 23.01.2024
Ген. Атанасов: Радев иска да саботира работата на КС

В правомощията на президента е да сезира Конституционния съд. Брутално е обаче, че Румен Радев се опитва да саботира дейността на КС, призовавайки да не се проведе клетвата в петък. 


Това коментира Атанас Атанасов от ПП-ДБ. 

 

По думите му няма нищо лошо в това КС да се произнесе.

 

По-рано президентът Радев обяви, че ще сезира КС за избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии и ще поиска решението да бъде обявено за противоконституционно.

 

Президентът Румен Радев призовава да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания.

 

КС образува по казуса с избора на Атанасова и Белазелков дело №3/2024 г. и за докладчик по него е определен Константин Пенчев. Клетвата обаче ще се проведе в петък от 11 ч. 

 

Ген. Атанасов поясни, че не е изненадан от поведението на президента. 

 

“От началото на това Народно събрание той винаги явно е изразявал своето негативно отношение към работата на парламента, към мнозинството и правителството”, заяви той пред Нова телевизия.

 

Относно спорния момент с продължителността на мандата на новоизбраните конституционни съдии, Атанасов каза: 

 

“В Конституцията е записано, че съдиите имат деветгодишен мандат. Не знам на какво основание някой може да го съкращава”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама