НОВИНИ


Атанасова подава оставка като депутат, за да влезе в КС

2 4429 24.01.2024
Атанасова подава оставка като депутат, за да влезе в КС

Оставка като народен представител трябва да подаде днес Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя трябва да се закълне като конституционен съдия, заедно с Борислав Белазелков, в петък. Точката е първа в дневния ред на депутатите. 


Атанасова беше избрана в петък като номинация на ГЕРБ за член на Конституционния съд. Този избор предизвика реакции, а днес започват и протести пред Конституционния съд. 

 

Във вторник президентът Румен Радев атакува избора на двамата нови съдии пред Конституционния съд и призова те да не се заклеват в петък. Радев се спира на решението на парламента, в което изрично се посочва, че Десислава Атанасова и Борислав Белазелков се избират за срок от 9 години, вместо за седем, въпреки тълкувателното решение на самия съд за това откога започват да текат мандатите на избрани съдии със закъснение.



Вчера ген. Атанас Атанасов коментира действията на държавния глава като посочи, че то не е изненадващо и президентът се опитва да саботира дейността на Конституционния съд. Относно спорния момент с продължителността на мандата на новоизбраните конституционни съдии, Атанасов каза: 

 

“В Конституцията е записано, че съдиите имат деветгодишен мандат. Не знам на какво основание някой може да го съкращава”.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама