НОВИНИ


Конституционалист: 7 години трябва да е мандатът на новите съдии в КС

1 4334 24.01.2024
Конституционалист: 7 години трябва да е мандатът на новите съдии в КС

Мандатът на новите конституционни съдии, въз основа на решението на КС, трябва да е 7 години. Депутатите се опитаха да го изпреварят като гласуваха мандат от девет години. 


Това коментира конституционният експерт Наталия Киселова пред Българската национална телевизия по повод споровете около мандатността на новите съдии в Конституционния съд Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

 

Те бяха избрани миналия петък. Държавният глава Румен Радев атакува избора им пред КС като се позова именно на продължителността на мандата. Радев се спира на решението на парламента, в което изрично се посочва, че Десислава Атанасова и Борислав Белазелков се избират за срок от 9 години, вместо за седем, въпреки тълкувателното решение на самия съд за това откога започват да текат мандатите на избрани съдии със закъснение.



Белазелков и Атанасова трябва да положат клетва в петък. Киселова е на мнение, че е възможно те да го направят, но да не участват в  разглеждането на жалбата на държавния глава. Киселова поясни, че Конституционният съд няма срок да се произнесе по жалбата му. Конституционалистът поясни, че ако има произнасяне до петък, когато новите съдии трябва да положат клетва, то това ще е индикация за натиск над КС.

 

“КС е в неизгодна ситуация. Като започнат съответните дела ще се види дали Атанасова служи на партийните интереси”, коментира още Киселова, според която 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама