НОВИНИ


Проф. Кантарджиев: Болните от грип - драстично повече от заразените с коронавирус

4 3973 24.01.2024
Проф. Кантарджиев: Болните от грип - драстично повече от заразените с коронавирус

Сезонният грип и COVID-19 са инфекциите, които се разпространяват в момента. Още не идва краят на грипа. Шест пъти повече са болните от грип, отколкото от коронавирус, заяви пред bTV консултантът по ваксиниране в Столична община и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.


Над 70% преобладава грип А, докато грип B e около 5%. В София 83 на 10 000 са болните от грип. По думите на Кантарджиев болните от грип тепърва ще се увеличават. 

 

Той добави, че има две лекарства, които лекуват грип и с изписват с рецепта. Клиничната картина за грипа е еднаква, като грип тип В по-трудно да се подава на лекарствата.

 

Общо седем са областите, които обявиха официално грипна епидемия - в Плевен противоепидемичните мерки влизат в сила от днес – 24 януари. Във Варна, Бургас и София-област това ще се случи от четвъртък – 25 януари. Миналата седмица епидемия вече беше обявена в Смолян, където срокът й е продължен до края на месеца. Същите мерки важат за Пловдив и Габрово. С ръст на болните от грип са също така Ямбол и Пазарджик, но там все още няма обявена грипна епидемия, предават от bTV.

 

Обявяването на грипната епидемия включва следните противоепидемичните мерки: спират се женските и детските консултации, прекратяват се задължителните имунизации и реимунизации, както и посещенията в лечебните заведения и домовете за социална грижа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама