НОВИНИ


Конституционалист: Президентът няма никакво право на преценка по избора на конституционни съдии

14 5108 24.01.2024
Конституционалист: Президентът няма никакво право на преценка по избора на конституционни съдии
Борислав Цеков

И двамата конституционни съдии имат какво да доказват в бъдещата си дейност. Атанасова трябва да покаже, че е неутрална в бъдещата си роля и качество, Белазелков ще трябва да докаже, че е надградил много сериозна компетентност, над тази, която му де дала неговото дългогодишно пребиваване като граждански съдия. Това заяви докторът по Конституционно право доц. Борислав Цеков по телевизия "Евроком".


Конституционният съд е политическа юрисдикция, защото решава политическите спорове чрез правни средства, категоричен е доц. Цеков.

 

Имаме легитимно избрани конституционни съдии, клетвата е пред Конституционния съд и както е записано в закона - тя се извършва в присъствието на президента, председателя на Парламента и председателите на двете върховни съдилища. Това присъствие има церемониален и технически характер, то не може да бъде превръщано в определящ фактор и вето. Президентът няма никакво право на преценка по отношение на избора на конституционни съдии, защото това означава прекомерна намеса и погазване на независимостта му. Това е задължение да присъстват, а не правомощия. Дори и никой от тези, които са длъжни да присъстват на клетвата, тя ще се състои, каза още той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама