НОВИНИ


Нови технологии вкарват синтетични добавки в марихуаната - това отключва психози

1 4379 25.01.2024
Нови технологии вкарват синтетични добавки в марихуаната - това отключва психози
БГНЕС

Наркотрафикът е доста динамичен. През последните 10-15 години претърпя няколко различни градации в трафикирането и различните видове наркотици, които се употребяват. А употребата на наркотични вещества се подчинява изцяло на пазарни механизми - търсене и предлагане, това коментира в студиото на "Денят започва" Стефан Бакалов - началник отдел “Борба с наркотрафика” в Агенция “Митници”.


По думите му, в момента има няколко групи наркотични вещества, които са най-масово се използват.

"На първо място в световен мащаб е използването на канабис продукти, които станаха десетки видове, тъй като се генномодифицират и се използват най-различни технологии, за да се извършва добавяне на синтетични добавки към обикновената марихуана. Това отключва доста психози и представлява сериозен риск за здравето на хората", обясни Стефан Бакалов.

 

На второ място се наблюдава увеличеното производство на кокаин в Южна Америка, в три основни държави - Колумбия, Перу и Боливия.

 

"През последните две години в отглеждането на кокаин се включиха и Гватемала и Хондурас, дори и Венецуела. Поради няколко причини нарасна добивът на кокаин. Годишно около 3000 тона се произвежда кокаин", поясни Бакалов.
По отношение на т. нар. балкански път на хероина, той уточни, че и в двете посоки се движат наркотични вещества.

 

Кокаин и екстази идват от Западна Европа в посока Турция и Близкия изток, където пазара и цената е доста по-различна. Цената на кокаин на Южна Америка е 2000 долара, в САЩ е 25 000 долара на килограм, в Европа е 35 000, а в Близкия изток стига 50 000 до 60 000 долара. В Австралия е най-скъпо, където цената достига до 90 000-100 000 долара.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама