НОВИНИ


МТСП: До момента не са изплащани компенсации за транспорт от вноските на “Лукойл"

0 4628 25.01.2024
МТСП: До момента не са изплащани компенсации за транспорт от вноските на “Лукойл
БГНЕС

До момента не са изплащани еднократни компенсации по Програмата за финансова подкрепа на физически лица за транспорт. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика пред БГНЕС.


Средствата предстои да бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане до 30 юни от събраните средства във Фонд "Сигурност на електроенергийната система". В него до момента са постъпили само 45 млн. лв. от "Лукойл" от определената от Министерството на икономиката и индустрията вноска от близо 70 млн. лв. за декември 2023 г.
Средствата трябва да отидат за компенсации на гражданите.

 

Дали част от постъпилите вече 45 млн. са били пренасочени за компенсации?


От социалното министерство уточниха, че компенсацията ще бъде в размер до 300 лв. и ще бъде предоставена директно на физическите лица чрез Агенцията за социално подпомагане за компенсиране на направените от тях разходи за транспорт, като се предвижда компенсацията да бъде изплатена еднократно по касов или по банков път до 30.06.2024 г. в зависимост от начина, по който семействата получават месечните помощи за отглеждане на дете.
Парите от “Лукойл” се очаква да подпомогнат около 300 000 семейства с деца от уязвимите групи, които да получат еднократна компенсация.


Припомняме, че все още не е ясно дали цялата сума от 70 млн. от “Лукойл” ще бъде изплатена. От ДПС вече призоваха компетентните органи да се заемат със случая, за да може да се съберат дължимите 25 млн. за месец декември 2023 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама