НОВИНИ


Премиерът: Има как да сме финансово отговорни, но не за сметка на хората и бизнеса

3 4331 25.01.2024
Премиерът: Има как да сме финансово отговорни, но не за сметка на хората и бизнеса
БГНЕС

"Има как да сме финансово отговорни, без това да бъде за сметка на хората и бизнеса". Това заяви премиерът акад. Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерския съвет. 


"В една от точките на днешното заседание ще приемем постановлението за изпълнението на бюджета за 2024 година. С него задаваме правилата, с които министерствата, държавните институции и общините ще могат да реализират своите политики", посочи министър-председателят.

 

Той посочи и параметрите на това постановление - минималната работна заплата в страната е увеличена с почти 20% и стана 933 лева, до края на месец февруари ще бъдат актуализирани и заплатите в държавната администрация (актуализацията ще важи он 1 януари тази година); значително увеличен е и пакетът от социални помощи, без увеличаване на линията за бедност, предоставяне на допълнителни средства за закрила и подпомагане на децата; значително увеличени са и средствата за здравеопазване, финансирането на инвитро процедурите е увеличено с 20 процента, дават се и 15 млн. лева за репродуктивно здраве; има увеличение с 50% и на размерите на еднократната помощ при бременност и раждане; учебниците стават безплатни до 12 клас по всички основни предмети. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама