НОВИНИ


„Булгартрансгаз“ и "Боташ" подписаха споразумение за междусистемно свързване

1 4502 25.01.2024
„Булгартрансгаз“ и
БГНЕС

Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и операторът на газопреносната система на Турция BOTAŞ A.Ş ("Боташ") подписаха оперативно Споразумение за междусистемно свързване за точката Странджа/Малкочлар.


В споразумението са уточнени техническите условия, включително минимално предавателно налягане и качествените характеристики на природния газ, както и приложимите процедури от двете страни на точката Странджа/Малкочлар.
На база договорените в документа условия, техническият капацитет на точка Странджа/Малкочлар в посока Турция-България в газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД е определен в размер на 117 677 153 kWh/d, а в посока България-Турция - 504 138 541 kWh/d.


"Подписването на споразумение за междусистемно свързване на газопреносните мрежи на България и Турция в точката Странджа/Малкочлар е от ключово значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газови пазари.

Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция. С подписването на настоящето споразумение за междусистемно свързване се затвърждава водещата роля на българския газопреносен оператор за постигане на пазарната интеграция, диверсификацията и сигурността на доставките на природен газ в региона и Европа", казват от „Булгартрансгаз“ ЕАД.


Съгласуването на заявките и разпределението на пренесените количества ще се осъществяват съгласно Споразумението, а информация за процедурите, касаещи ползвателите на точката е публикувана на сайта на българския газопреносен оператор. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама