НОВИНИ


На фона на критики и атаки: Новите конституционни съдии полагат клетва

2 6021 26.01.2024
На фона на критики и атаки: Новите конституционни съдии полагат клетва

В 11 ч. новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков трябва да положат клетва на заседание в КС. Това ще се случи на фона на множество критики за избора им и решението на държавния глава да сезира конституционния съд. Конституционният съд няма срок да се произнесе по жалбата на държавния глава.


Клетвата ще се положи в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Очакват се коментари по темата. 

 

Очаква се още да стане ясно какво ще се случи с искането на държавния глава решението за избора на Атанасова и Белазелков да бъде обявено за противоконституционно. Стоят много въпроси - например дали двамата ще участват в разглеждането на жалбата, както и какъв ще бъде техния мандат в институцията.



КС вече изрази становище, според което мандатът им би трябвало да е 7 години, тъй като НС се забави с две години да попълни квотата си и това време би трябвало да се приспадне. По Конституция мандатът на конституционните съдии е 9-годишен. Въпреки това решение на КС Народното събрание гласува, че новите конституционни съдии се избират за мандат от 9 години. 

 

Конституционалисти считат, че мандатът им започва да тече от момента, в който те положат клетва.

 

Възможно е решението да бъде върнато за прегласуване и да претърпи промяна.

 

ФрогНюз

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама