НОВИНИ


Пак не избраха председател на СОС. Нов опит - след две седмици

7 4597 25.01.2024
Пак не избраха председател на СОС. Нов опит - след две седмици

Столичният общински съвет и днес не успя да избере свой председател, въпреки множеството опити да се събере консенсус. Следващо заседание ще се проведе след две седмици - на 8 февруари. 


Заседанието бе прекъснато за нов кръг от преговори, след като кандидатите на “Продължаваме Промяната” - “Декократична България” - “Спаси София” (Цветомир Петров), БСП (Диана Тонова) и ИТН (Пламен Данаилов) не успяха да съберат необходимата подкрепа. Това се случи въпреки оптимизмът на някои общински съветници, че ще бъде издигнат бял дим над СОС и ще бъде постигнат консенсус около фигурата на председателя на Столичния общински съвет. 

При първото гласуване бюлетини пуснаха 39 общинари, ГЕРБ и "Възраждане" не участват в гласуването. Цветомир Петров получи 23 гласа и отиде на балотаж с Тонова. При балотажа Петров събра 26 гласа, а Тонова - 9, колкота са общинските съветници от групата на БСП.За обединяване около “консенсусна фигура” заговориха от БСП пред ФрогНюз вчера. Те настояха Диана Тонова да стане председател на Столичния общински съвет, но отрекоха да поставят ултиматуми. Такива не поставяли и от ПП-ДБ-СС, които посочиха пред медията ни, че като най-голямата група в местния парламент имат правото да сложат председател от своите редици. 

 

Паузата на заседанието приключи в 13:30 ч., когато общинските съветници се върнаха в залата. Постигнат бе консенсус да бъде направен нов опит на 8 февруари. 

 

Ако не се стигне до избор на нов председател, Столичният общински съвет на практика не може да започне своята работа. Най-малкото - залогът е бюджетът на столицата. Изпускат се и редица срокове. Заговори се, че ако до средата на февруари не се постигне консенсус, вече може да се потърси основание въпросът функционира ли СОС да бъде повдигнат, а от него - да се мисли за нови избори. И общинските съветници не изключват подобен сценарий. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама