НОВИНИ


И Турция вече ще може да охранява българското небе

4 4449 25.01.2024
И Турция вече ще може да охранява българското небе

Министерският съвет прие днес решение за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство между правителството на България и това на Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство, съобщи пресслужбата на кабинета.


България изпълнява задачи по носене на дежурство в мирно време в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS), съгласно изискванията на регламентиращите нормативни документи на НАТО.Презграничните операции за охрана на въздушното пространство се провеждат от дежурни изтребители на една държава във въздушното пространство на съседна държава на основата на сключен Меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни членки на НАТО. България е подписала Меморандуми за разбирателство и провежда такива презгранични операции по охрана на въздушното пространство с Румъния и Гърция, информират от Министерския съвет.

 

В Меморандума за разбирателство между правителството на България и Турция се определят правата, отговорностите и задълженията на страните, както и основните принципи, процедури и условия за провеждане на презгранични операции за охрана на въздушното пространство на двете държави.

 

Войските на българските Военновъздушни сили носят постоянно бойно дежурство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство на България с дежурни сили и средства, посочиха от ВВС за БТА преди дни.Сили и средства от изтребителната авиация носят бойно дежурство за изпълнение на задачата за Air Policing в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

 

Изтребители на НАТО са прехванали над Европа повече от 300 руски военни самолета през изминалата година, съобщи алиансът в края на 2023 г. 

 

През 2023 г. при всички случаи на въздухоплавателни средства, приближаващи въздушното пространство на България, летящи без полетен план и включен транспондер, дежурните сили и средства от състава на ВВС са били активирани, като са предприемани действия, адекватни на конкретната заплаха, заявяват в отговора до БТА от Военновъздушните ни сили. Класифицирана обаче е информацията относно действията на дежурните сили и средства, носещи бойно дежурство.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама