НОВИНИ


Нарушения в две болници: Какво констатира втора проверка по случая “Даная”?

0 5917 25.01.2024
Нарушения в две болници: Какво констатира втора проверка по случая “Даная”?

Нарушения в две лечебни заведения по случая “Даная” констатира втора проверка на ИА “Медицински надзор”. Одитъ показва, че не са спазени разписаните правила в НареНарушения в две лечебни заведения по случая “Даная” констатира втора проверка на ИА “Медицински надзор”. Одитъ показва, че не са спазени разписаните правила в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. От агенцията са сезирали компетентните органи.дбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. От агенцията са сезирали компетентните органи.


Вторият екип от проверяващи са различни служители от тези, които са извършили първата проверка

 

Резултатите от одита идват на фона на нестихващи вече няколко дни проверки с искане оставката на директора на УМБАЛСМ “Пирогов” д-р Валентин Димитров. От лечебното заведение са категорични, че не са извършени никакви нарушения при лечението на 15-годишната Даная. Документи обаче показаха несъответствия. 



Проверка беше назначена в няколко болници - УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД, УМБАЛ „Царица Йоанна“- ИСУЛ ЕАД, МЦ Малчовците ООД, гр. София, АСК УМБАЛ Токуда ЕАД, гр. София, АСК ДКЦ Токуда, гр. София, ЕАД АПИМПИП Смарагд 57 ЕООД, гр. Кресна, “Доктор К. Пандева“-ИППМП ЕООД, гр. Благоевград.

Констативните протоколи, ведно с документите, получени при повторната проверка са предоставени на сектор "Противодействие на корупцията в администрацията“, отдел "Икономическа полиция“ към Главна дирекция "Национална полиция“.

 

Окончателно Пирогов признаха, че три дни специалист неврохирург не е прегледал физически Даная, нито респективно е говорил с майка й, написа вчера във Facebook бившият депутат и член на Фондация “Даная” Кремена Кунева. 

 

“Консултациите за детето, повръщащо кръв, са се провеждали по месинджър, а обаждането на министъра на здравеопазването, за да отиде незабавно някой там е било истинска случайност, съвпадаща с момента на реалната нужда. Окончателно Пирогов признаха за абсолютно неадекватна организационна процедура по отпускане на спешно лекарство, която ръководството на болницата е организирало така, че вземането на спешния медикамент да стане “по-бързо” с кола на майката от друга болница. Всъщност процедурата е била толкова “ефективна”, че поредната доза от лекарството се отпуска и 4 часа след смъртта на Даная”, написа Кунева.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама