НОВИНИ


Проверката в МВР за безстопанственост: Бивш и настоящ министър във война заради обществена поръчка

1 4945 25.01.2024
Проверката в МВР за безстопанственост: Бивш и настоящ министър във война заради обществена поръчка

С 81 млн. лева набъбва договор на МВР с немски консорциум по обществена поръчка за изработката на новите ни лични документи. Подписът под този договор е на бившия служебен министър Иван Демерджиев. Той обаче обясни - сумата е набъбнала по настояване на изпълнителя заради инфлацията, но двойно по-малко от поисканото. Всичко по договора е напълно изрядно, заяви пред bTV Демерджиев и допусна, че интересите на настоящия МВР шеф Калин Стоянов, подал сигнала към прокуратурата, всъщност са други - избраният изпълнител, който не е българска фирма. 


"Нямам никакви притеснения по отношение на този договор. Тя стартира 2018 г., далеч преди да стъпя в МВР и минава през много перипетии, в това число съдебни процеси, приключили през 2022 г. Още при подписването на договора изпълнителят ясно заяви, че има промяна в обстоятелствата заради инфлацията, пандемията и постави изискване договорът да бъде индексиран", посочи Иван Демерджиев.


Той обясни, че предложението е било за много по-сериозно индексиране.



"Шест месеца всички служби в МВР работиха по тази тема, направихме консултации и с Агенцията за обществените поръчки, съгласувахме текста на анекса с нея. Получихме одобрение и насоки и така бяха изчислени конкретните суми, които са по-ниски от това, което искаше изпълнителя и то повече от два пъти", допълни бившият вътрешен министър. 


Той попита защо сигналът на Калин Стоянов не е подаден след встъпването му в длъжност, а освен това е извършил първото плащане по този договор, въпреки че очевидно е имал съмнения. 


"Защо е платил - или е приел, че всичко е наред по тази обществена поръчка, или други обстоятелства са го накарали да плати", смята Демерджиев. 



"Работили сме много, с немски концерн, не знам какви са мотивите за действията на Стоянов. Дали този изпълнител не е нежелан по някакъв начин? Немските дружества не са тези, които обичайно печелят обществените поръчки", коментира още Демерджиев. 


Бившият служебен вътрешен министър предупреди, че в момента има забавяне по този договор и това може да попречи на членството ни в Шенген, тъй като едно от изискванията касае българските документи. 


"Мисля, че има забавяне по тази поръчка, защото няма никакви действия. Забавянето е от работата на екипа му. Не е работа на фирмата. Възложителят трябва да контролира, да има график за изпълнение на действията", коментира още Демерджиев.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама