НОВИНИ


ISW: Русия използва все повече химически оръжия в Украйна

11 6711 26.01.2024
ISW: Русия използва все повече химически оръжия в Украйна

Руските сили използват все повече химически оръжия в Украйна и очевидно продължават да нарушават Конвенцията за химическите оръжия, по която Русия е страна. Това се посочва в анализа на Института за изследване на оръжия. 


Руските сили са започнали да използват гранати RG-VO с хлорацетофенон, вид сълзотворен газ, използван за овладяване на безредици, съопщи капитан Андрий Рудик, говорител на Украинския център за изследване на трофейни и перспективни оръжия и военна техника към украинския генерален щаб. По думите на Рудик гранатите RG-VO могат да убият персонал в землянка или затворено помещение в рамките на пет минути.



Регистрирани са 81 случая, при които този тип гранати е бил използван от руската армия през декември миналата година. 


Украинският генерален щаб съобщи в средата на този месец, че на 14 декември миналата година руските сили са започнали да използват нов тип специална газова граната, съдържаща CS газ. Хвърлени са най-малко 51 такива гранати. 


Руската 810-а морска пехотна бригада преди това призна на 22 декември, че бригадата умишлено използва химически оръжия, като хвърля гранати К-51 с газ CS от дронове върху украински позиции близо до Кринки на източния (левия) бряг на Херсонска област.


Рудик допуска, че Русия може би тества каква ще бъде международните реакции на химически оръжия, употребени от Москва в Украйна, за да разшири типа оръжия, които руските сили използват.



Русия и Украйна започнаха разследвания на самолетната катастрофа в Белгород. Руският следствен комитет заяви, че е образувал наказателно дело по обвинения в тероризъм. Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание, за да обсъди катастрофата на Ил-76 по искане на Русия. Украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец предупреди, че Русия възнамерява да дестабилизира Украйна на вътрешния пазар и да намали подкрепата на Запада. Русия не е предоставила никакви доказателства, че на самолета са били украински военнопленници, както се твърди. Москва съобщи, че те са били на борда на летателния апарат, за да се извърши размяна с Украйна. Украински официални лица обаче продължават да отричат да са получили писмено или устно искане от Русия за осигуряване на въздушното пространство около град Белгород.


ISW продължава да не предлага оценка на обстоятелствата около катастрофата на Ил-76 в момента и не може независимо да провери руските или украинските изявления относно инцидента.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама