НОВИНИ


Депутатите гласуват на първо четене промени в НПК. Двама министри - на изслушване в НС

2 4538 26.01.2024
Депутатите гласуват на първо четене промени в НПК. Двама министри - на изслушване в НС

Парламентът ще гласува на първо четене законопроект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс. С проекта на НПК се въвежда нова евродиректива, която предвижда, че на заподозрени лица или обвиняеми се предоставя незабавно информация относно правото им на достъп до адвокат, на безплатна правна консултация и условия за нейното получаване, право на информация относно обвинение, право на устен и писмен превод и право да се запази мълчание с цел ефективно упражняване на процесуалните им права.


По този начин лицата, задържани по специални закони ще имат право да получат писмена декларация за своите права, като им се даде възможност да я прочетат и запазят през целия период на задържането. Чрез въвеждането на този унифициран документ ще се създадат достатъчно гаранции за правата на задържаните лица, пише в мотивите на вносителите на законопроекта, предават от Българското национално радио.


В дневния ред на петъчното заседание е включен и парламентарен контрол. В него ще участват петима министри.


Пръв на депутатски въпроси ще отговаря министърът на финансите Асен Василев. Едно от питането е на Корнелия Нинова относно откриване на т.нар. безплатна банкова сметка.


Вътрешният министър Калин Стоянов ще отговаря на 6 въпроса. Толкова има и към министъра на околната среда и водите Юлиян Попов. В парламентарния контрол ще участват и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, както и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама