НОВИНИ


Лъчезар Богданов: Имотите ще поскъпват още известно време, темпът намаля, ще има спад

4 7265 26.01.2024
Лъчезар Богданов: Имотите ще поскъпват още известно време, темпът намаля, ще има спад

Цените на жилищата у нас ще продължат да се покачват още известно време, докато банките не решат да отпускат кредити по-внимателно. Сделките обаче вече се случват с по-бавен темп. Пазарът на жилища е все по-тясно свързан с достъпа до ипотечен кредити. 


Това заяви пред Нова телевизия Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика.

 

Коментарът му идва на фона на паричната статистика на Българската народна банка към 31 декември миналата година. Тя показа, че жилищното кредитиране бележи ръст с 20.5% през 2023 г. За година банките у нас са раздали кредити на домакинствата за нови 5.3 млрд. лв. 

 

Пред bTV финансистът Лемон Хампарцумян коментира, че ипотеките тръгват плавно надолу и сме близо до пика на имотния пазар. 

 

“В последните няколко години средните цени на жилищата в България нарастват, в някои градове и квартали - с малко под 10% за последните 12 месеца. За този период средно за еврозоната има спад на цените на жилищата. В Германия той е с около 10%, а в някои градове стига и до 20%”, коментира Богданов.Той уточни, че трябва да има малко повече контрол. 

 

“Банките засега продължават да имат свръхоптимизъм и са активни в това да дават повече кредити”, уточни той.

 

По думите му пазарът се регулира сам, но има инструменти за налагане на допълнителни минимални критерии, по които търговската банка трябва да провери всеки кандидат-длъжник, преди отпускане на кредит.


“Българите са тясно мислещи по отношение на инвестиционните и спестовните си възможности. Те просто държат пари на депозит в банка. Това важи дори за тези, които уж имат финансова и икономическа култура. Когато разширят кръгозора си, може би няма да са склонни да държат значителни средства на нулева лихва, а ще си купят акции или корпоративни облигации”, каза икономистът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама