НОВИНИ


Радев пропуска клетвата на Атанасова и Белазелков

19 5668 26.01.2024
Радев пропуска клетвата на Атанасова и Белазелков

Президентът Румен Радев няма да присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, съобщиха от "Дондуков" 2. Президентът всъщност участва в друга церемония днес - връчва Орден “Стара планина” първа степен на д-р Митко Василев, главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара.


Церемонията трябва да се проведе в 11 ч., но ще се случи на фона на множество критики и решението на президента да сезира Конституционния съд. Очаква се церемонията по клетвата да бъде ръководена от председателката на Конституционния съд (КС) Павлина Панова. 

 

"Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите", допълват от пресцентъра на президента.

 

По принцип клетвата се полага в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Очакват се коментари по темата. 



Не е ясно обаче дали клетвата ще бъде провалена заради отказа на държавния глава да присъства. Конституционалисти са на мнение, че това не би трябвало да попречи. Присъствието му е препоръчително.

 

Очаква се още да стане ясно какво ще се случи с искането на държавния глава решението за избора на Атанасова и Белазелков да бъде обявено за противоконституционно. Стоят много въпроси - например дали двамата ще участват в разглеждането на жалбата, както и какъв ще бъде техния мандат в институцията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама