НОВИНИ


Без драматизъм: Атанасова и Белазелков се заклеха като конституционни съдии

68 5704 26.01.2024
Без драматизъм: Атанасова и Белазелков се заклеха като конституционни съдии

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии. Церемонията мина без присъствието на държавния глава.


“Няма как да присъствам на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд днес. Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно. Неприемливо е думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите”, заяви Румен Радев.

 

Церемонията се случи на фона на множество критики и решението на президента да сезира Конституционния съд. 

 

“Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени с Конституцията и Закона за Конституционния съд. Заклех се“, заявиха Атанасова и Белазелков.На церемонията присъстват председателя на Народното събрание Росен Желязков, председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд Галина Захарова и Георги Чолаков.


.

Предстои да стане ясно какво ще се случи с искането на държавния глава решението за избора на Атанасова и Белазелков да бъде обявено за противоконституционно. Стоят много въпроси - например дали двамата ще участват в разглеждането на жалбата, както и какъв ще бъде техния мандат в институцията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама