НОВИНИ


БСП одобряват, че Радев не присъства на клетвата на конституционните съдии. За Пеевски е без значение дали е там

2 4577 26.01.2024
БСП одобряват, че Радев не присъства на клетвата на конституционните съдии. За Пеевски е без значение дали е там
Румен Радев БГНЕС

Решението на президента да не ходи на клетвата на двамата конституционни съдии е добро. Това коментира пред журналисти в парламента Корнелия Нинова, председател на парламентарната група „БСП за България“. "Без значение е решението на президента Радев да не бъде на клетвата на двамата конституционни съдии", каза пък пред журналисти Делян Пеевски, председател на парламентарната група на ДПС.


Нинова припомни, че от БСП са призовали президентът да не ходи на клетвата. "Това е едно добро решение. Промените в Конституцията и изборът на конституционни съдии според нас бяха изначално сбъркани и противоконституционни, затова сме пуснали и своите жалби до Конституционния съд, така че го оценяваме положително", коментира Нинова действията на Румен Радев



Нинова заяви, че продължават да имат възражения срещу избора на конституционни съдии и очакват решението на Конституционния съд (КС) по внесените от тях жалби. "Единствено КС може окончателно да се произнесе по този въпрос. Най-малкото заради което е нелегитимен е срокът, тъй като вече има конституционно решение за седем години мандат на конституционните съдии, а те бяха избрани за девет години мандат," добави Нинова. Разбира се, може да се оспорва и по същество цялата процедура, добави тя.

 

Нинова бе категорична, че неприсъствието на президента може да се счита за неполагане на клетва. Тя даде пример с практиката и с прецедента, които има с Росен Плевнелиев, който също е напуснал клетвата и кандидатът за съдия не е успял да встъпи в длъжност. 

 

Днес Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии. 



Според пък решението е "без значение".

 

На въпрос за мандата от девет години, предвиден в решението на парламента при избора на двамата конституционни съдии, Пеевски коментира, че така смятат за правилно юристите, работили по законопроекта. 

 

Пеевски бе категоричен, че решението да не присъства на клетвата на двамата конституционни съдии не е на президента, а на Корнелия Нинова. Пеевски посочи, че тя сама е разказвала в кулоарите на парламента, как го е завела в президентството, как го е взела с мръсни кубинки и го е направила президент, за което съжалява, защото той бил наказание за България. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама