ИНТЕРВЮ


Доц. Киселова за ФрогНюз: Вероятно ще има частично решение на КС и парламентът не трябва да прави нищо

6 6951 26.01.2024
Доц. Киселова за ФрогНюз: Вероятно ще има частично решение на КС и парламентът не трябва да прави нищо
Доц. Наталия Киселова

“Няма срок, в който Конституционният съд да се произнесе по сезирането за избора на новите конституционни съдии. Можем да ги призовем да го направят по-бързо, но това не ги задължава. Ако има частично обявяване на противоконституционност, Народното събрание няма да трябва да предприеме нищо”.


Това каза доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Свети Климент Охридски" пред ФрогНюз. 

 

Според доц. Киселова се придава повече драматизъм на казуса, отколкото е необходимо.
Днес новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва. Церемонията мина без присъствието на държавния глава и на фона на множество критики, както и решението на президента да сезира Конституционния съд


На церемонията присъстваха председателя на Народното събрание Росен Желязков, председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд Галина Захарова и Георги Чолаков.

 

“Тъй като новите съдии не встъпват в длъжност тогава, когато е трябвало да встъпят, според мен довършват мандата. Тълкувателното решение на Конституционния съд за това, че мандатът не е индивидуален, а трябва да се се съобрази с общото встъпване - респективно обновяване, означава, че тези двама съдии имат мандат от 6 години и 8 месеца”, коментира доц. Киселова. 
Тя подчерта, че има съдебна практика по казуси като настоящия:


“Точно затова президентът и народни представители оспорват - защото в решението на Народното събрание се говори за мандат от 9 години, а има предохдна практика”. 


По думите на доц. Киселова Конституционният съд сега не би излязъл в тълкуване, а с решение по казуса. “Ако има частично обявяване на противоконституционност, Народното събрание няма да трябва да предприеме нищо. Ако обаче решенията бъдат обявени за изцяло противоконституционни, тогава ще трябва да се проведе изцяло нова процедура”.


В случай на изцяло обявяване за противоконституционност, дори и кандидатите да са същите, депутатите ще трябва да проведат избора отново, обясни тя. 


“По-скоро обаче ще има частична противоконституционност в частта с мандата”, смята обаче тя.
“Тъй като предишните конституционни съдии са изкарали пълен мандат, няма как Народното събрание да посочи кой не кое място влиза”, посочи още тя.


Относно отсъствието на президента Румен Радев от церемонията по полагане на клетвите на двамата съдии днес, доц. Киселова посочи:


“Личното ми мнение е, че тъй като съдиите встъпват доста по-късно, то задължително е присъствието на председателя на Народното събрание, защото те са излъчени от квотата на Народното събрание”.

 

“За мен най-разумно е, спазвайки практиката, Конституционният съд да обяви частична противоконституционност за деветте години мандат”, посочи още тя.

 

Илияна Маринкова


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама