НОВИНИ


Еврокомисарят по вътрешните работи иска да сме пълноправен член на Шенген

1 4599 26.01.2024
Еврокомисарят по вътрешните работи иска да сме пълноправен член на Шенген

Само ако България е пълноправен член на Шенген, бихме могли наистина да се борим успешно с организираната престъпност. 


Това каза във видеообръщение Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи, по време на националната конференция на тема “Превенция и борба с трафика на хора: добри практики и устойчиви решения“ в София.


Ще направя всичко по силите си да бъдат премахнати ограниченията и по суша възможно най-скоро, заяви Йохансон и добави, че България принадлежи към Шенген, предават от БТА.



На 30 декември миналата година Съветът на Европейския съюз единодушно гласува от края на март 2024 г. да отпадне контролът за България и Румъния по въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. В решението си Съветът също така се ангажира да работи за отпадане на проверките и по сухопътните граници. 


Трафикът на хора е най-ужасното проявление на организираната престъпност. Престъпниците могат да продават наркотици само веднъж, но могат да продават тялото на жена отново, отново и отново. Повече от 90% от българските жертви са жени и момичета. Трафикът на жени е предимно с цел сексуална експлоатация. Трафикът на хора е невидимо престъпление и сме длъжни да правим повече – да повишим осведомеността. Най-мощният инструмент в тази битка е европейското законодателство, коментира еврокомисарят.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама