НОВИНИ


ЕК: България и Румъния имат постижение за Шенген, няма да коментираме идеята за Балкански Шенген

1 4448 26.01.2024
ЕК: България и Румъния имат постижение за Шенген, няма да коментираме идеята за Балкански Шенген

Европейската комисия не се нае днес с коментар на предложението за отпадане на проверките по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния. Писмо с подобно предложение беше изпратено до гръцкия министър на имиграцията и убежищата Димитрис Кайридис от български, румънски и гръцки политици.


"Няма да коментираме съдържанието на писмо, което не е изпратено до нас и не сме виждали", заяви говорител на комисията в отговор на въпрос по този повод, предаде БТА."В края на миналата година Съветът на ЕС единодушно одобри присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това беше постижение. Премахването на проверките по въздушните и морските граници започва от 31 март и това се дължи на усилията, положени от двете страни и тяхната политическа решимост", добави говорителят.

 

"Частите от Шенгенското законодателство, които се прилагат спрямо България и Румъния, са известни. Не можем да предполагаме какво може да се добави към договореното решение и какви следващи решения ще бъдат взети. Предприетите досега стъпки отнеха време и изискваха преговори, за да може да отпаднат проверките при някои видове пътуване до останалите страни от ЕС", посочи говорителят.

 

Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" заедно с румънски и гръцки евродепутати предлагат да се премахне контролът по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния. Те са написали съвместно писмо до гръцкия министър на имиграцията и убежищата Димитрис Кайридис, съобщи пресцентъра на "Продължаваме промяната" вчера.Искането идва на фона на влизането на България и в Румъния в т. нар. "въздушен и воден Шенген" от края на март. След като това стане, ще отпада контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. Остават обаче проверките по сухопътните граници.

 

ФрогНюз
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама