НОВИНИ


Главен комисар Живко Коцев: Няма условия за притеснения! Мигрантският натиск на границата с Турция е минимален

1 5221 26.01.2024
Главен комисар Живко Коцев: Няма условия за притеснения! Мигрантският натиск на границата с Турция е минимален
БГНЕС

Мигрантският натиск на границата с Турция е минимален към момента. Това обяви на брифинг във Велико Търново главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.


Той посочи, че към момента са регистрирани 28 случая за незаконно преминаване на граждани от трети страни. Според него българската страна има перфектни партньорски взаимоотношения с турските власти и благодарение на това са и добрите резултати.

 

„Следим процесите, анализираме ги, за момента няма условия за притеснения“, посочи той. По думите му за този период на миналата година натискът е бил по-голям, и това не е свързано с лошите метеорологични условия. Държавата има план за въвеждане на интегрирани системи за охрана на държавната граница. От турска страна се провеждат също мащабни операции за контрол на мигрантския натиск, отбеляза той.

 

На журналистически въпрос относно убийството в столичния квартал "Драгалевци" главният секретар на МВР посочи, че разследването ще бъде обективно, всеобхватно и всестранно. Ще бъдат разяснени всички въпроси, които пряко касаят убийството и авторството на престъплението и съпътстващите процеси, както и взаимоотношенията в семейството и начина отглеждане на децата.

Във Велико Търново Коцев участва в годишния отчет-анализ за дейността на Областната дирекция на МВР през 2023 г. През изминалата година както тук, така и в цялата страна е отчетен ръст на случаите на домашно насилие посочи той. На територията на Областната дирекция на полицията за миналата година са образувани 76 досъдебни производства за престъпления в условията на домашно насилие, те са с 24 повече спрямо същия период на 2022 година, каза старши комисар Димитър Машов, директор на Областната дирекция на МВР.

 

Ръст е отчетен при регистрираните телесни повреди, увеличава се броят на неизпълнението на заповедите за защита от домашно насилие, допълни той. През миналата година са издадени общо 264 заповеди да защита от домашно насилие, като от тях 102 са били за постоянна и 162 – за незабавна защита. Установените пострадали от домашно насилие през годината са 229 жени, 21 мъже и 61 деца, отчитат от полицията в града. По думите на старши комисар Машов на всички сигнали за домашно насилие полицейските служители реагират незабавно, подготвени са и редица мерки за превенция.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама