НОВИНИ


Терористично братство: Хутите се прегръщат с Кремъл, Пекин с гневна реакция. Маша пак се цепи

18 8168 26.01.2024
Терористично братство: Хутите се прегръщат с Кремъл, Пекин с гневна реакция. Маша пак се цепи
Мечтата на един хут...

Делегация на йеменските хути се появи в Москва. Тя е водена от  говорителя на терористичната организация Мохамед Абдел Салам. Той бил посрещнат топло от първия заместник на външния министър Сергей Лавров – Михаил Богданов. В обща декларация двете страни обвиняват САЩ и Великобритания, че обстрелват бази на хутите и са причина за ескалацията на напрежение в района на Червено море.


Самият Лавров коментирал кратко, че именно Вашингтон и Лондон нагнетяват напрежение и провокират нова война.

 

Черешката на тортата отново е Мария Захарова, която направила щастливи хусите със заканата: „Англо-саксите ще отговарят сурово за ракетите срещу нашите приятели в Йемен“. Маша обаче не уточнява кои са „нашите приятели“, защото до неотдавна Путин твърдеше, че Москва подкрепя законно избраната власт в Сана… Очевидно има промяна в другарските чувства.

Такава наглост, съчетана с лъжи, са присъщи на терористичните групировки и страни. Както знаем, руският президент Владимир Путин е обвинен от Международния съд в Хага във военни престъпление на руската армия на територията на Украйна. Хутите пък са обявени за терористи от САЩ и много други страни.

 

Изповядващите тероризъм и погазване на международното право Салам и Богданов обвиняват други страни за напрежението в региона на Червено море, но пропускат да кажат, че хутите започнаха да нападат кораби на различни страни след кървавата баня, устроена от Хамас на територията на Израел. Не казват също, че заради терористичните нападения на разбойниците хути корабоплаването в региона е намаляло с около 42%, според ООН. Не се споменава също, че отново хутите са тези, които извършват набези срещу плавателни съдове под американски и британски флаг и чак тогава се стигна до ответна реакция. Не се споменава също, че Хамас  нахлуха и клаха в Израел, а не обратното…

 

Едва ли някой се учудва, че режимът на диктатора Путин се прегръща с хутите, след като преди това се прегърна и с две поредни делегации на Хамас, които също посетиха Москва. Терористи се прегръщат с терористи. Логично. Отвратително. По путински.

 

Забележете: Хутите и Кремъл обсъдили "необходимостта от увеличаване на усилията за оказване на натиск върху САЩ и Израел“ за прекратяване на войната в Газа, пише в общата руско-хутска декларация. И как точно ще натиснат Вашингтон и Тел Авив? Може би Путин ще предостави на хутите ракети с адрени бойни глави? Или ще изпрати затворници-рецидивисти да попълнят редиците на терористите-хути?

 

Много интересен факт е, че на преговорите с хутите в Москва не е присъствал посланикът на Йемен в Русия Ахмед Салем ал Вахеши, също и военният аташе -  полк. Фуад Абдулла Салех ал Мохтади.

 

Напомняме, ударите бяха предприети в защита на международното гражданско корабоплаване през Червено море, което хутите възпрепятстват. По данни на ООН трафикът е по този маршрут е намалял с 42% след започването на терора, налаган от йеменските бунтовници.  

 

Точно в този момент, когато хути и руски управници се радват едни на други в Кремъл, Китай предупреди остро Иран да спре подкрепата си за хутите и да ги принуди да спрат бандитските си набези срещу търговски съдове. Категоричната реакция на Пекин е аргументирана с нарушаването на търговските пътища, което китайското ръковоство счита за неприемливо. Зад дипломатическия хладен тон, се разчита заплашително предупреждение към Техеран, който подпомага хутите финансово и с оръжия. Иранското правителство подпомага по същият начин и терористите от Хамас. Явно това не съвпада с интересите на Пекин.

 

Хути са въоръжена група от шиитското мюсюлманско малцинство в Йемен, където преобладава сунитският ислям. Официалното ѝ име „Ансар Аллах“ и означава „партизани на Бога“.

Групата е създадена през 90-те години на м.в., като алтернатива на тогавашния президент Али Абдула Салех. Президентът Салех обаче се ползва с подкрепата на Саудитска Арабия и се опита да се разправи с бунтовниците през 2003 г. Хутите обаче някак оцеляха.

 

От 2014 г. хутите водят гражданска война срещу правителството на Йемен, което е законно избрано и е подкрепяно от редица арабски държави, в това число от Саудитска Арабия и ОАЕ.

До началото на 2022 г. войната в Йемен е взела 380 000 жертви. Няколко милиона са напуснали страната.

 

Хутите се хвалят, че са част от създадената от Иран „ос на съпротивата“ срещу Израел, САЩ и „колективния Запад“. Терористите от Йемен поддържат топли отношения с „Хамас“ и „Хизбула“. Вече и с Кремъл.

 

Джамал Хак

За Фрог нюз

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама