НОВИНИ


Бригадата в Кабиле: Министерството на отбраната очаква оферта от НАТО

1 4637 26.01.2024
Бригадата в Кабиле: Министерството на отбраната очаква оферта от НАТО
Тодор Тагарев БГНЕС

"Министерството на отбраната (МО) очаква оферта от Агенцията на НАТО по поддръжка и придобиване (NSPA) за изграждане на инфраструктурата в Кабиле". Това става ясно от отговор на министъра на отбраната Тодор Тагарев до депутата от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев, публикуван на интернет страницата на Народното събрание. Въпросът на депутата е относно надграждането на многонационалната бойна група на територията на България до бригадно ниво.


На проведено заседание на Съвета по отбрана на 02.11.2023 г. е разгледана информация за възможността NSPA да реализира изпълнението на проекта за нови сгради и инженерна инфраструктура за разполагане при усилено присъствие на НАТО. На заседанието е представена информация за опита на МО в използването на NSPA за изпълнение на инфраструктурни проекти, като в тази връзка е взето решение да бъдат проведени преговори с NSPA за оптимизиране на сроковете за изпълнение на проекта, посочва Тагарев в отговора си.От страна на МО на 20.12.2023 г. е изпратено официално писмо за стартиране на процеса по реализация на проект "Проектиране на нови сгради и инженерна инфраструктура за разполагане при усилено присъствие на НАТО", чрез възлагане изпълнението на посочения обект на Агенцията. След получаване на писмо-оферта от NSPA, МО ще разгледа предложението и може да се ангажира със сключване на споразумение за изпълнение на инвестиционното намерение или да откаже същото.

 

След извършване на преценка от МО по отношение на сключване на споразумение с NSPA, ведомството ще може да се ангажира с определяне на срокове за етапите по изграждане на необходимата инфраструктура в Кабиле и кога ще бъде готова същата.

 

Изграждането на инфраструктура – казарми, сгради за техника, пътища за многонационалната бойна група на НАТО у нас, ще струва почти сигурно над 100 млн. лева, коментира Тагарев по време на изслушване в парламентарната комисия по отбрана през септември 2023 г.Той отбеляза, че се очаква част от необходимите средства да бъдат осигурени от НАТО.

 

На мястото край Ямбол – войсковият район Кабиле, има изградени съоръжения, които чрез ремонт могат да се използват. Районът е подходящ, защото е отдалечен от големи населени места, което беше едно от изискванията на бившите ракетни бригади", коментира ген. Съби Събев - първият национален военен представител на България в НАТО.

 

“Мястото е избрано изключително удачно от стратегическа гледна точка. Наблизо е военното пристанище в Бургас – най-голямата ни и вече почти единствената база. Пристанището е изключително удобно и близкото разстояние до Кабиеле ще подпомогне да се свърже тази триада на сухопътните, военноморските и военновъздушните сили на НАТО”, категоричен бе Васил Данов, капитан I ранг о.з от Атлантическия съвет на България.

 

В края на 2021 г. НАТО започна прилагането на мерки по усилена бдителност в отговор на усложнената среда на сигурност в и около Украйна и индикациите за въоръжена инвазия на Русия. Една от тях беше създаването на допълнителни бойни групи в страните от югоизточния фланг на Алианса - в Румъния, България, Унгария и Словакия, по подобие на вече съществуващите бойни групи в Полша и Балтийските страни.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама