НОВИНИ


МС: Историята опровергава твърденията за шокова инфлация след приемането на еврото

5 4561 26.01.2024
МС: Историята опровергава твърденията за шокова инфлация след приемането на еврото
БГНЕС

"Историята опровергава твърденията за шокова инфлация след приемането на еврото. В новите държави в еврозоната няма значителна инфлация". Това посочват от Министерския съвет в публикация във Facebook.


Като фалшива новина от правителството определят следното твърдение: "Ще има шокова инфлация след приемането на еврото, особено на стоките от първа необходимост. Ако един хляб сега струва 2 лева, ще стане 2 евро. Ще има голямо обедняване на българите".

 

"Историята опровергава твърденията за шокова инфлация. В новите държави в еврозоната няма значителна инфлация", посочват те и допълват: "Хърватия, която се присъедини към еврозоната през 2023 г., е пример за това. Преминаването от куна към евро там имаше слабо въздействие върху потребителските цени. Инфлацията дори се забави. През първите месеци на влизането на Хърватия - януари и февруари 2023 г. годишната инфлация намаля. Месечната инфлация беше 0,3 % през януари 2023 г., което е много по-малко, отколкото в други страни от еврозоната.

 

За сравнение, инфлацията в България за януари спрямо декември беше 1,2%. След приемането на еврото, инфлацията в Словения например, е в съответствие с тази на еврозоната и ЕС, а за Словакия - е по-висока само с 0,2-0,3%"


"За да няма спекулации, месец след обявяването на датата за влизането на България в еврозоната, цените в магазините ще започнат да се изписват и в лева, и в евро - и това ще продължи още 12 месеца след приемането на еврото у нас. Пресмятането на цените ще става при досегашния фиксиран курс от 1,95583 лева за 1 евро. Закръгляването ще е до 2 знака след десетичната запетая, което значи, че ако един хляб струва 2 лева, цената му в евро ще е 1,02 евро", уверяват от МС."Така всеки ще може да си направи сметка колко струва дадена стока в евро и дали тя поскъпва преди и след влизането ни в еврозоната", посочва се още в публикацията.

 

"Няма да има промени в доходите и покупателната способност. Напротив, очаква се постепенно доходите да се увеличат, защото бизнесът ще намали разходите си за превалутиране при внос, ще подобри конкурентоспособността си и ще може да отделя повече средства за работна заплата. Заплатите и пенсиите ще се преизчислят автоматично при същия курс и с парите в евро хората ще могат да си купят същите неща, в същия размер, които могат да си позволят със сегашните си доходи", пишат от МС.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама