НОВИНИ


Министър Гвоздейков: БДЖ трябва да е приоритет и да се работи закъсненията да намелеят

2 4515 26.01.2024
Министър Гвоздейков: БДЖ трябва да е приоритет и да се работи закъсненията да намелеят
Георги Гвоздейков

Развитието на жп транспорта в България трябва да върви с приоритет. Това заяви в "Панорама" министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.


По думите му покупката на нови 60 вагона за БДЖ дава правилната посока на развитие на железниците, а технологиите са от голямо значение, за да се предостави качествена услуга. На въпроса защо вагоните са втора ръка (закупени от германските железници - б.р.), отговори:"Това беше най-бързият начин да минем едно-две нива над това, което сме в момента. Вагоните са употребявани, но са перфектно поддържани".


Предвидено е композициите да се движат по дългите разстояни: София - Бургас, София - Варна. Идеята е да се намали времето за пътуване и да се предложи конкуренция на автомобилите.

 

"Жп транспортът е недоразвит, защото липсва концепция за създаване на свързаност. Трябва спешна оптимизация на транспортната схема и на транспортната свързаност", поясни министърът.
Проектната скорост на жп транспорта в България е 160 км/ч, тъй че не можем да очакваме влаковете да станат кой знае колко по-бързи от сега, но могат да се подобрят условията, заради, които в момента влаковете закъсняват, поясни Гвоздейков.

 

В края на 2026 г. приключват всички проекти, свързани с изграждането на жп инфраструктурата.

 

"Родопската теснолинейка трябва да бъде развивана, а не спасявана - тя е туристическа атракция и трябва да я съхраним", коментира министърът по повод съдбата на линията, която отново е заплашена от закриване. По думите му тя може да бъде модернизирана с нови вагони, но само две държави в Европа произвеждат подобни.Георги Гвоздейков потвърди, че първият медицински хеликоптер ще пристигне у нас до края на месеца.

 

"Започваме да изграждаме и системата поетапно и както е планирано, до края на 2026 г. България ще има изградена система за спешна помощ по въздуха", каза министърът.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама