НОВИНИ


Шефът на БНБ разкри ще има ли затягане на кредитирането на домакинствата

3 4671 26.01.2024
Шефът на БНБ разкри ще има ли затягане на кредитирането на домакинствата
личен архив

Евентуално затягане на кредитирането на домакинствата може да има след анализ на данните за първото тримесечие на тази година. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев, цитиран от БНР.


По думите му, към такива мерки ще се подходи много внимателно: "Трябва да се има предвид, че това е решение, което не зависи само от нас. То зависи от нашите партньори, с които обсъждаме въпросите на българското членство. Освен това трябва да се има предвид, че планът за приемането на еврото, който беше приет, фактически е изготвен на база на целева дата 01януали 2025. Аз не мисля, че е много продуктивно сега да се фокусираме върху датата. По-скоро фокусът трябва да бъде върху това, което трябва да бъде направено".

 

Управителят на БНБ каза още, че ако България иска да промени датата, на която иска да влезе в еврозоната, от 1 януари догодина на друга, трябва да преговаря с европейските си партньори.

 

Според Димитър Радев, индикативната дата остава началото на следващата година: "Всичко зависи от резултатите, тоест данните, които очакваме да постъпят за януари, февруари,  март месец. Освен това трябва да се има предвид, че ние гледаме комплекс от показатели, тоест не гледаме само ръста на ипотеките, а гледаме много други неща, например как подобна мярка ще отрази общо на икономиката на, икономическата активност. Това решение ще бъде взето много внимателно и то ще бъде взето на база на постъпващите данни".

 

Преди дни премиерът Николай Денков заяви, че България преговаря показателят за инфлацията, преди приемането на еврото, да бъде оценен по-късно през годината. Той допълни, че датата 1 януари 2025 г. за влизането ни в еврозоната не е "сакрална".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама