БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Държавата ще плаща изцяло осигуряването на учениците в дуално обучение

1 4904 27.01.2024
Държавата ще плаща изцяло осигуряването на учениците в дуално обучение

Държавата поема изцяло осигурителните вноски на учениците в дуално обучение, съобщиха от Министерството на образованието и науката. 


Мярката влиза в сила от 1-ви април и целта е да подкрепи работодателите, които назначат ученици на трудови договори за обучение чрез работа.  


Осигурителната тежест, от която ще бъде освободен бизнесът, би могла да се използва за стимулиране на учениците чрез по-добри възнаграждения при по-добри резултати от обучението чрез работа, отбелязват от министерството. 


В България дуалната система на обучение в средното образование e от 2015 г.Дуалната система на образование е широко разпространена в Западна Европа в държави като Германия, Австрия, Франция и др.  Това е форма в средното образование, при същевременно се натрупва и практически опит - професионално обучение, което се осъществява паралелно на две места - в професионално училище и в предприятие. То покрива широк спектър от професии - механик, технически чертожник, настройчик на машини , заварчик, електротехник, стругар, шлосер, продавач-консултант, застраховател, банков експерт, финансов консултант, шивач и др. 

 

Досега финансирането е смесено - публично (от страна на учебното заведение) и частно (от самото предприятие).


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама