НОВИНИ


След COVID-19: Идва ли “Болестта Х” и има ли света нов общ враг? 

3 4550 27.01.2024
След COVID-19: Идва ли “Болестта Х” и има ли света нов общ враг? 

Крие ли нещо от нас световният здравен елит? Здравната мистерия около “Болестта Х” развълнува лидерите на форума в Давос, а за нея заговори и генералният секретар на Световната здравна организация Антониу Гутериш. Според бившия директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев никой нищо не крие - за болестта се говори от 2018 г. и е хипотеза за заболяване, което не може да причини пандемия.


"Болестта Х" е заместващо име, което бе прието от Световната здравна организация през 2018 г. и представлява хипотетичен, неизвестен патоген, който може да причини епидемия. Световната здравна организация приема заместващо име, за да е сигурна, че този планирането на тези хипотетични бъдещи епидемии е достатъчно гъвкаво, за да се адаптира. 



Коронависусът беше горе-долу това и след като от 2018 г. се говори за нещо подобно, през 2020-а трябваше да сме по-подготвени, обясни проф. Кантарджиев пред БНТ.

 

“Болест Х” е маймунската вариола, каза още вирусологът. Националният център по заразни и паразитни болести е имал готова диагностика и затова е овладял първите случаи у нас, но за това се е работело години преди това. Сблъсквали сме се няколко пъти с “Болест Х” - писмата с антракс, изпращани от психичноболен човек в САЩ след атентата на 11 септември.

 

"Продължаваме да работим, за да може да имаме диагностика всчики съществуващи болести по света и ако някой се върне от чужбина болен или по някакъв начин се внесе някаква инфекция, да сме наясно за какво става дума", допълни Кантарджиев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама