НОВИНИ


Протестиращи жени хвърлиха супа по „Мона Лиза“ в Лувъра

8 5222 28.01.2024
Протестиращи жени хвърлиха супа по „Мона Лиза“ в Лувъра
В Лувъра

Протестиращи жени хвърлиха доматена супа върху защитената със стъкло картина „Мона Лиза“ в Лувъра в Париж, съобщи Би Би Си. Картината е от XVI век. Тя е дело на Леонардо да Винчи и е едно от най-известните произведения на изкуството в света. Пред нея има бронирано стъкло, за да не бъде повредена.


Видео показва как две жени хвърлят супа по картината. След това застават пред него, настоявайки за правото на „здравословна и устойчива храна“, казвайки също така, че „селскостопанската система е болна“. Вижда се как охраната на музея поставя черни екрани пред тях, преди стаята да бъде евакуирана.
През последните дни във Франция се провеждат мащабни протести на фермери. Те стигнаха до Париж. Земеделците настояват за прекратяване на растящите разходи за гориво и за опростяване на разпоредбите. В петък (26 януари) те блокираха ключови пътища, а автомобили не можеха да влизат или да напускат Париж.
„Мона Лиза“ е скрита зад стъкло от началото на 50-те години на миналия век, когато е била повредена от посетител. Тогава е залята с киселина. През 1974 г., докато картината гостува в Токио, жена в инвалидна количка я напръсква с червена боя в знак на протест срещу труднодостъпния музей, в който е изложена.

 

През 2009 г. руски турист се опита да залее „Мона Лиза“ с чай. А през 2022 г. активист хвърли торта по нея. Тогава посегателството дойде от мъж в инвалидна количка, дегизиран като възрастна жена. Мотивите му останаха неясни, но парчето торта беше придружено с викове: „Помислете за планетата. Всички художници трябва да помислят за Земята“.


През 2019 г. управата на музея каза, че е инсталирано по-прозрачно бронирано стъкло, за да могат хората да се наслаждават на картината и в същото време да я защитят от посегателства.

 

Любопитен е и фактът, че шедьовърът на Леонардо е откраднат от Лувъра през 1911 г., което предизвика международна сензация. Тогава Винченцо Перуджа, служител на най-посещавания музей в света, се беше скрил в шкаф за една нощ, за да вземе картината. Произведението беше открито две години по-късно, когато Винченцо се опита да го продаде на търговец за антики във Флоренция, Италия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама