НОВИНИ


Бум на убийствата - експерти коментират какво се случва в обществото ни?

2 4549 28.01.2024
Бум на убийствата - експерти коментират какво се случва в обществото ни?
Д-р Любомир Канов

"Девалвацията в човешкия живот винаги е съществувала, но винаги има "епидемична обстановка", едно насищане с престъпления", посочи Росен Йорданов. По думите му един от факторите за нарастване на престъпността са празниците. Убийството и агресията са част от човешката природа, коментира психиатърът д-р Любомир Канов и подчерта, че докато разглеждаме всеки отделен случай, губим общата картина доколко е позволена тази агресия и доколко е санкционирана от закона и обществото.


"Смущаващо е, че тези убийства са направени с безпримерна жестокост - това не е просто тривиално, някой просто да е застрелян. Този човек в тази кола (Пейо Пеев - б.р.) е изживял предсмъртна агония. Тези жени и техните освирепели лица - това е кошмарът, който би трябвало да заседне в съзнанието на хората и те да знаят, че в убийството има нещо чудовищно".


Всеки от нас е потенциален убиец, но това, което ни възпира е моралът, с който сме възпитани още от деца в семействата си, каза още психиатърът.


Несправянето с определен тип ключова дейност в живота - отглеждането на дете или формирането на семейство, се движи поколения напред, коментира Росен Йорданов.


"Ако вземем примера с двете жени... В случая тъщата - майката на майката майчинства и над детето, и над внучето си. Това не се среща в природата, а означава някакъв опит цял живот да решаваш прблемите на своето лично майчинство", каза той.


В практиката си психологът е срещал много интелигентни хора, попадали в подобна ситуация. По думите му повърхността на всяко убийство стои прагматичен мотив, но обикновено има много повече фактори - когато става дума за пари, често са намесени и лични взаимоотношения.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама