НОВИНИ


НОИ обяви кои взимат най-големи пенсии

8 18409 28.01.2024
НОИ обяви кои взимат най-големи пенсии
Пенсии

От НОИ обявиха кои пенсионери взимат най-високи пенсии.
От пенсиите, отпуснати при специални условия на пенсиониране, с най-висок среден месечен размер са тези, отпуснати на хора, работили първа, втора категория или при условията на подземен труд, а с най-нисък – личните пенсии, отпуснати при непълен осигурителен стаж.


С най-висок среден размер са личните пенсии, отпуснати на лица, полагали труд при условията на първа, втора категория или при условията на подземен труд. Достигнатият през 2022 г. среден размер от 882,20 лв. е с 22,7% по-висок от този на пенсията, отпусната при пълен осигурителен стаж, предаде Pariteni.bg.

 

С най-ниски размери са пенсиите, отпуснати при непълен осигурителен стаж. Техният среден размер през 2022 г. е 473,76 лв. и е с 34,1% по-нисък от размера на пенсиите, отпуснати по общия ред, като това се дължи на по-малкия придобит осигурителен стаж от лицата с този вид пенсии. Това е стаж, който участва във формулата за изчисляване на размерите на пенсионните плащания, уточняват от НОИ.
По данни на института за периода 2019-2022 г. най-голямо нарастване в абсолютна стойност се наблюдава при средния размер на пенсиите на категорийните работници (с 353,24 лв.), а в процентно изражение – при пенсиите с непълен осигурителен стаж (с 88,4%).

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама