НОВИНИ


За първи път албанец стана премиер на Северна Македония

7 4152 28.01.2024
За първи път албанец стана премиер на Северна Македония
Талат Джафери

Парламентът на Република Северна Македония избра днес техническо правителство начело с досегашния председател на законодателния орган Талат Джафери, съобщи БТА.


Преди това премиерът Димитър Ковачевски подаде оставка в четвъртък, като увери, че след изборите, по време на втория си мандат, "проевропейското правителство", което ще предвожда, "ще бъде това, което ще отведе страната в ЕС".

 

След почти двучасово заседание, на което говориха председателите на парламентарните групи, с 65 гласа "за", 4 "против" и без въздържали се, третото преходно правителство на Северна Македония бе избрано и положи клетва.

 

Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ присъстваха в залата, но не гласуваха за правителството, в което имат двама министри.


Това е третото техническо правителство в историята на Северна Македония, след това на Емил Димитриев през 2016 г. и на Оливер Спасовски през 2020 г. Според закона техническото правителство трябва да управлява страната в рамките на 100 дни, с основна цел подготовка на изборите през пролетта. Предишните две технически правителства надхвърлиха този срок.

 

ВМРО-ДПМНЕ усили натиска за свикването на избори през 2023 г. Те трябваше да се състоят по график през лятото на тази година и компромисът, който се очерта след дълги спорове, бе те да са няколко месеца предсрочно.


България заемаше централно място в напрежението между ВМРО-ДПМНЕ, от една страна, и СДСМ и ДУИ - от друга, тъй като опозицията отхвърляше приемането на конституционни промени с вписването на българите, водещо до начало на европреговори.

 

Тезата на някои наблюдатели, с които "Дневник" разговаря през ноември, бе, че ВМРО-ДПМНЕ, наричаща приемането на тези промени "български диктат", бе, че партията може да приеме поправките след изборите, ако дойде на власт. Към момента без гласовете ѝ конституционните промени не могат да минат в парламента, където е нужно две трети мнозинство от 120 депутати.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама