НОВИНИ


Експерт: Вятърните централи ще допринесат за по-голямо биоразнообразие в Черно море

14 5122 29.01.2024
Експерт: Вятърните централи ще допринесат за по-голямо биоразнообразие в Черно море
Мартин Владимиров

Тези вятърни централи допринасят за по-голямо биразнообразие в Черно море. Причината е, че постаментите, върху които се закачат турбините създават рифов ефект. Един постамент издържа колония от 4 тона миди, те се закрепят автоматично и привличат огромен поток от риби. Ветрените паркове създават убежище за тези риби. Това заяви в "Денят започва" Мартин Владимиров - енергиен експерт, Център за изследване на демокрацията.


"Около офшорните вятърни паркове ще се създаде естествено скривалище за калкана, така ще се размножи повече и всички ще спечелим повече", каза Мартин Владимиров.


Мартин Владимиров обясни, че вятърните централи ще бъдат изградени по-навътре в морето, където вятърът е по-силен.


Според Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма е нарушен културния елемент на екосистемата с изграждането на ветропарковете.


Мартин Владимиров коментира, че ще се направи подробен план за приоритетни зони за разработване на офшорни вятърни паркове, като този план ще включва анализ, оценки на рискове за туризма и други морски дейности.


"На 6 февруари ще има кръгла маса в НС, където всички заинтересовани страни ще бъдат поканени, за да изкажат мнение. Навсякъде в Северна Европа, където има офшорни вятърни паркове се развива туризъм, свързан с парковете", обясни Мартин Владимиров.


По думите на проф. Румен Драганов този летен сезон ще бъде застрашен, ако туристите усетят, че нещо не е така, както им е било обещано.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама